Bővült a szociális ellátórendszer: új ellátási forma a GYOD
2019. január 30. 07:48

Bővült a szociális ellátórendszer: új ellátási forma a GYOD

A pénzbeli szociális ellátások rendszere január 1-jétől új ellátási formával bővült. A gyermekek otthongondozási díjára (GYOD) az a vér szerinti vagy örökbefogadó szülő jogosult, aki súlyosan fogyatékos vagy tartósan beteg, önellátásra képtelen gyermekéről otthon gondoskodik.

 

Az új ellátási forma bevezetése kapcsán a járási hivatalok elsődleges feladata az volt, hogy a jogosultsági feltételek vizsgálata nélkül, hivatalból megállapítsa a gyermekek otthongondozási díját azon ügyfelek részére, akik tavaly az esztendő utolsó napján vér szerinti vagy örökbefogadott gyermeküket otthon gondozták.

Az Orosházi Járási Hivatal a jogszabályban meghatározott határidőn belül 139 ápolási díjra jogosult személy részére állapította meg a gyermekek otthongondozási díját. Fontos megjegyezni, hogy június 30-a után a hivatalból megállapított ellátások esetében is felülvizsgálják a jogosultságot. A korábban alapösszegű ápolási díjra jogosultak felülvizsgálatát – a jogszabályban meghatározott ütemezés alapján – még idén a második félévben el kell végezni. A korábban kiemelt vagy emelt összegű ápolási díjra jogosultak felülvizsgálatát – ha az egyébként idén válik esedékessé – idén is végzik el. Ha viszont a felülvizsgálat jövőre esedékes, akkor a jogosultságot az esedékesség tényleges időpontjában vizsgálják felül.

Az Orosházi Járási Hivatalhoz mindeddig 8 új kérelem érkezett a gyermekek otthongondozási díjára való jogosultság megállapítása érdekében. Fontos hangsúlyozni azt is, hogy ugyanazon gyermekre csak egyik szülő részére állapítható meg a gyermekek otthongondozási díja. A gyermeküket otthon gondozó szülők egy gyermek ápolása esetén 100 ezer, több gyermek ápolása esetén összesen legfeljebb 150 ezer forint gyermekek otthongondozási díjában részesülnek.