Az Orosházi Kórház fennállásának 50 éve
2017. április 24. 08:36

Az Orosházi Kórház fennállásának 50 éve
2017. április 21-én lett az Orosházi Kórház 50 éves, amely alkalomból emléktáblát avattak a kórház aulájában. A tábláról a leplet dr. Mészáros János helyettes államtitkár, dr. Duray Gergő a kórház főigazgatója, dr. Németh László az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója, dr. Dancsó József a Magyar Államkincstár elnöke, Simonka György országgyűlési képviselő és Dávid Zoltán polgármester rántotta le.
A jeles alkalom nagyszerű lehetőség volt arra, hogy bejelentsék, az Orosházi Kórház 2017. április 21. napjától felvette Dr. László Elek nevét. Az ő nevéhez fűződik többek között Gyopárosfürdő gyógyvizének felismerése és elismertetése. 1869-ben Orosházán telepedett le, mint községi orvos, majd 1872-től Békés megye tiszteletbeli főorvosa és takarékpénztári alelnöke volt.
 
 
A nap folyamán volt fotókiállítás, amely a kórház elmúlt 50 évét mutatta be, szakdolgozói konferencia, és az ünnepi hangulatot Bacsur Fanni fuvola előadása, valamint Miszlai Márton éneke segítette.
 
Akkor, amikor 50 évről beszélünk, amikor egy születésnapot és egy névadót ülünk egyben, el kell mondanom, hogy Madách: Ember Tragédiájának sorai jutnak eszembe: „a gép forog az alkotó pihen”. Ezt nem mondhatjuk el, pontosan azért nem, mert hiába van tégla, hiába van malter, hiába van gép, akkor az még önmagában semmit nem ér, ha nincs benne az a lélek, és nincs benne az a gyógyító erő, az a tudás, az a szaktudás, amit Önök képviselnek, és képviseltek az elmúlt 50 évben is, ami lelket vitt a lelketlen falak közé, lelket vitt a lelketlen gépek közé. Így adva vissza sokak számára az egészséget, és sokak számára azt a hitet, hogy egy komoly bajból, végzetesnek tűnő betegségből is van kiút - mondta el Dr. Mészáros János helyettes államtitkár.
Dr. Duray Gergő beszédében a kórház elmúlt 50 évében történt fejlődéseket és fontosabb eseményeket említette meg. Köszönetet mondott a kórház kiváló dolgozói állományának, akik nélkül mindezen technológiai és szaktudási fejlődést nem sikerült volna véghez vinni. Hiszem, hogy az Orosházi Kórház minden dolgozója megtesz mindent azért, hogy betegeink magas szintű, korszerű szakmai ellátásban részesüljenek. A mai ünnepség után gőzerővel folytatjuk azt a munkát, amit elődeink megalapoztak - mondta el a főigazgató.
Dr. Duray Gergő főigazgató beszédét követően Dr. Felek Csanád főorvos, a kórházban az elmúlt 50 évben kiemelkedő gyógyítói munkát végzett szakorvos kollégákra emlékezett vissza.
A rendezvényen emlékplakettekkel jutalmazták azokat, akik legalább 30 éven át segítették a gyógyító munkát a kórházban.
2017. április 22-én családi nappal ünnepeltek a dolgozók és családjaik.