Állásbörzét szerveztek Orosházán
2019. október 21. 16:00

A Békés Megyei Kormányhivatal képzési és állásbörzét rendezett az Orosházi Járási Hivatalban.

Ugyan a nagyobb vállalkozásoknak köszönhetően – a megyei adatokhoz képest – kedvezőbb képet mutatnak az Orosházi járás foglalkoztatási mutatói, mégis kiemelt figyelmet fordítanak a munkaerő-kereslet és kínálat összehangolására. Ezt a célt szolgálta a hivatalban megrendezett képzési és állásbörze is.
Békés megye is csatlakozott a munkaerőpiaci reformprogramhoz, amelynek legfontosabb célja, hogy egyszerre csökkentse a még meglévő munkanélküliséget és kezelje a munkaerőhiányt azáltal, hogy segítséget nyújt a munkára kész álláskeresőknek a lehető legrövidebb időn belül elhelyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon
 A program része az is, hogy a foglalkoztatási osztályok nyissanak a vállalkozások irányába, éppen ezért újraélesztették a vállalati kapcsolattartók rendszerét. A foglalkoztatási osztályok munkatársai – előzetes szűrést követően – az adott pozíció betöltésére legalkalmasabb munkavállalókat közvetítik a munkáltatókhoz, az álláskeresőket pedig személyre szabott szolgáltatásokkal készítik fel a munkavállalásra.
 
A karriernapon a szakemberek segítettek önéletrajzot írni, munka- és pályatanácsadással készültek, valamint a résztvevők próba állásinterjún is részt vehettek. A rendezvényen mintegy 100 álláshely és számos program várta a kétszáznál is több résztvevőt. Előadás hangzott el a foglalkoztatást elősegítő támogatásokról, az elhelyezkedést ösztönző juttatásokról, a vállalkozóvá válási hozzájárulásról, illetve a napokban megrendezett európai online állásbörzéről. A résztvevők informálódhattak a gazdaság által igényelt hiányszakmákat is tartalmazó, közeljövőben induló ingyenes képzésekről.

A munkáltatók részére szervezett fórumon szó esett az orosházi 100 férőhelyes munkásszálló igénybevételének lehetőségéről, a munkaügyi ellenőrzések hatósági tapasztalatairól, illetve Híd két part között címmel munkáltatói érzékenyítő előadást is hallhattak a foglalkoztatók.