A pollenszezon kezdete
2018. március 12. 08:20

A pollenszezon kezdete

A pollenszezon kezdete, és az allergiás megbetegedések összefüggései.

A pollenek légköri minőségi és mennyiségi mutatóiról szóló jelentések a kora tavasztól késő őszig működő pollencsapdák által gyűjtött levegő-minták kiértékelésével készülnek. A lakosságot érintő biológiai eredetű légszennyezettségi paraméterek folyamatos monitorozását az ÁNTSZ 1992-ben kezdte meg. Erre a szolgáltatásra nagy igény volt, mivel az allergiás megbetegedések száma világszerte, így hazánkban is exponenciálisan növekszik, ennélfogva betegek tájékoztatása nagyon fontos mind a terápia hatékonysága, mind az allergén elkerülő magatartás kialakítása érdekében. A légkör szilárd összetevőinek mintegy egynegyedét biológiai eredetű anyagok alkotják. A vizsgálatok célja e részecskék azonosítása, eredetük megállapítása, mennyiségük mérése, légköri terjedésük, térbeni és időbeni (éves, napszakos) eloszlásuk vizsgálata. A kültéri levegőminőség ismerete, a polleninformáció, valamint a környező allergén növények azonosítása az orvosok és a betegek részére elsősorban a megelőzés szempontjából nagy jelentőséggel bír. A kültéri eredetű allergénekkel szemben kialakult légzőszervi allergia tüneteinek enyhítésére vagy megszűntetésére ma is a leghatékonyabb módszer az allergén elkerülése. Az allergének időbeli elkerülése a pollenszórás időszakában, a napi pollencsúcs vagy szezonális pollencsúcs időszakára eső távollétet jelenti. A tevékenység célja: a levegő pollen szennyezettségének korszerű technológiával történő előrejelzésének megvalósítása az allergiás tünetek, panaszok csökkentése a premedikáció elősegítése érdekében. A legfontosabb gyakori és nagyon gyakori hazai allergén növények közül meg kell említeni a korán virágzó mogyorót, melynek pollenszórása január hónap végén már elkezdődhet. Díszfaként is közkedvelt, de egyéb területen is hasznos: magja vérképző élelmiszer, fájából jó minőségű faszenet égetnek. Hasznos tulajdonságai mellett tél vége, kora tavasz környékén megjelenő egyik legerősebb allergén.

Az éger az erős allergének közé tartozik, tél végétől kezdi meg virágzását, virágaik még lombfakadás előtt nyílnak. Főként folyók mentén és ártereken fordulnak elő.

A tiszafafélék a nagyobb városokban az egyik legjelentősebb és legkorábbi allergének. Levelei tű vagy pikkely alakúak, örökzöldek, nálunk főként dísznövénynek ültetik annak ellenére, hogy erős allergén.  Fűrészpora szintén allergizáló hatású.

2018.03.05-én végzett mérések alapján az aktuális pollenhelyzetről a következő információval rendelkezünk:
Az elkövetkező napokban a mogyoró, az éger, valamint a ciprus és tiszafafélék pollenkoncentrációja továbbra is többfelé elérheti a tüneteket okozó közepes, esetleg a magas szintet. A kőris és a nyár virágpor a csak minimális mennyiségben fordul elő a levegőben. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően alacsony. A fűtési szezonban a beltéri allergénterhelés révén gyakoribbá válhatnak a penészgomba és poratka által kiváltott allergiás megbetegedések.
 
A kihelyezett mérőállomásokból nyert aktuális adatokat az alábbi internetes oldalon tekintheti meg: http://oki.antsz.hu/files/jelentesek/aktualis.pdf.
 
További segítséget talál a www.pollendiary.com oldalon, ahol gyors regisztrációt követően az allergiások hasznos információkhoz juthatnak a tapasztalt tünetek és a pollenkoncentráció összefüggéseiről.
Figyelem! A Pollen Napló tartalma nem helyettesíti a szakorvosi tanácsadást, kezelést.