A fogyasztók érdekeit szolgálják az ellenőrzések
2019. május 15. 13:00

Az Orosházi Járási Hivatal fogyasztóvédelmi ellenőrei a vásárlók jogainak védelme érdekében egész évben folyamatosan ellenőrzik a kereskedelmi egységeket. A tavaszi időszakban, leginkább a húsvéti ünnepkörhöz tartozó élelmiszerek gyártóit, forgalmazóit, illetve a széles vásárlói tömegeket vonzó hiper- és szupermarketeket vették górcső alá.

A fogyasztóvédelmi ellenőrök elsősorban a járásban fellelhető hús- és hentesáru üzleteket, a tojás értékesítését ellenőrizték, és a próbavásárolások során pozitív, valamint negatív példákkal egyaránt találkoztak. Az ellenőrök különösen figyeltek a az árfeltüntetés, illetve áralkalmazás megfelelőségére (vagyis a tojás árának feltüntetésére vonatkozó külön előírásokra, az egység és eladási árra, az összecsomagolt termékek egységárának feltüntetésének szabályaira, a termék tömegére vonatkozó mérés szabályaira, stb.), de ezen túlmenően az általános kereskedelmi feltételek (nyitvatartási idő, vásárlók könyve, panaszügyintézés, nyugta-, illetve számlaadás, mérőeszközök hitelessége, stb.) betartását is vizsgálták.

Az ellenőrzött vállalkozások többsége jogkövető módon járt el, és ezzel pozitív példát mutatott. Volt azonban olyan üzlet is, ahol az ismételt jogsértés feltárása miatt fogyasztóvédelmi bírságot kellett kiszabjanak az ellenőrök.
Többen nem a jogszabályi előírásoknak megfelelően tüntették fel a forgalmazott termék eladási árát, egységárát, de olyan egység is akadt, ahol belemérték a csomagolóanyagot is az értékesített sonka, kolbász tömegébe.