Nyári diákmunka – új lehetőségek
2018. április 24. 08:27

A Nemzetgazdasági Minisztérium immár hatodszor hirdette meg “Nyári diákmunka” központi munkaerőpiaci programját, amellyel idén is elő kívánja segíteni a diákok nyári munkához jutását. A programban azok a 16-25 év közötti, jelenleg nappali tagozatos diákok vehetnek részt, akik foglalkoztatásra irányuló, vagy vállalkozási jogviszonnyal nem rendelkeznek, és közvetítés kérőként nyilvántartásba vételre kerülnek.

A nyilvántartásba vételt a lakóhelyük szerint illetékes Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályán kérhetik az érintett diákok. Ehhez a résztvevőknek személyes okmányaikkal, valamint érvényes diákigazolvánnyal, vagy az iskolai tanulmányok befejezése miatti visszavonáskor kiadott iskolalátogatási igazolásással kell - szintén a munkaviszony kezdete előtt - a Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályára befáradniuk annak érdekében, hogy a programba vonás előfeltételét jelentő regisztrációja megtörténhessen.

A 2018-as évben a programot kiterjesztették, aennek köszönhetően nemcsak az önkormányzatoknál, hanem a mezőgazdaság és a vendéglátás területén is lehetőséget biztosítanak a diákok foglalkoztatására, és itt akár napi 8 órában is.
A mezőgazdaság és a vendéglátás területén a diákok bérezése a jelenleg érvényes jogszabályok alapján történik, azaz a szakképzettséget nem igénylő munkakörökben bruttó 138.000 Ft/hó, szakképzettséget igénylő munkakörökben 180.500 Ft/hó – 8 órás munkaidőben.
Az önkormányzati diákmunka csak 6 órás munkaidőben valósul meg, így fenti bérek arányos részét kaphatják meg a diákok bruttó havi bérként. (103.500,- Ft/hó, illetve 135.375,- Ft/hó)

A Diákmunka program 2018. június 18-tól 2018. augusztus 31-ig tart.
A programmal kapcsolatban érdeklődni a Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályán, munkaidőben a 68/381-992-es telefonszámon lehet.