Dél-békés mi vagyunk! – Végegyháza
2018. június 11. 07:58

Dél-békés mi vagyunk! – Végegyháza

Végegyháza értékeiből láthatnak összefoglalót a Mezőkovácsházai Járási Hivatalban Pusztaottlaka után, 2018. június 1-30 között. A járási hivatalban a nyár végén záródó kiállítás sorozat tizenhetedik – utolsó előtti - települési bemutatkozása tekinthető meg a lépcsőház és az emeleti galéria részen.

Végegyháza értékeiből látható összefoglaló a Mezőkovácsházai Járási Hivatalban Pusztaottlaka után, 2018. június 1-30 között. A járási hivatalban a nyár végén záródó kiállítás sorozat tizenhetedik – utolsó előtti - települési bemutatkozása tekinthető meg a lépcsőház és az emeleti galéria részen.

Végegyháza története a környékbeli településekhez hasonló. A török dúlása és a falu teljes pusztulása után, 1815-ben szerződéses telepítvényes községként jött újra létre. Lakosainak zöme a Felvidékről és Békéscsabáról idetelepülő szlovákokból állt. Éppen ezért 1892-ig Tótkovácsházának hívták, mai nevét Végh Aurél jószágigazgató tiszteletére kapta. A község két részből áll: a belterületi Végegyházából és a külterületi Árpádtelepből.

A falu az 1960-as években érte el a legnagyobb lélekszámot, amely napjainkra körülbelül a felére csökkent, jelenleg 1550 lakos él a községben. A településen nagy létszámot foglalkoztató üzem nincs, két kisebb ipari jellegű vállalkozás található. A legnagyobb foglalkoztató az önkormányzat és intézményei. A község lakosainak többsége a mezőgazdaságból él, melynek alapját a kiváló minőségű termőföld biztosítja.

A kiállítás céljáról bővebben: