Dél-békés mi vagyunk! – Nagybánhegyes
2018. február 19. 14:40

Dél-békés mi vagyunk! – Nagybánhegyes

Nagybánhegyes kulturális kincseit és jelenlegi értékeit tekinthetik meg az érdeklődők a Mezőkovácsházai Járási Hivatalban Mezőhegyes után, 2018. február 15. – 2018. március 15. között.

A járási hivatalban, ebben az évben is folytatott, és nyár elején befejeződő kiállítás sorozat tizennegyedik települési tárlatát tekinthetik meg a látogatók az emeleti nagyteremben.

Nagybánhegyes környéke régtől fogva lakott. A település nevét valószínűleg Maróti János macsói bánnak köszönheti, aki kb. 1420 körül alapította. A falut a 16-ik század végén a török szolgálatában álló tatár csapatok teljesen elpusztították.

A török uralom megszűnése után a pusztán szarvasmarhával gazdálkodó bérlők jelentek meg, majd a községet a 19-ik század második felétől Nagylakról, Békéscsabáról és Tótkomlósról érkező szlovák dohánykertészekkel telepítette újra a kamara. Ennek okán a falut sokáig Tótbánhegyesnek nevezték, csak század végén vette fel a Nagybánhegyes elnevezést. Szlovák gyökereikre büszke lakosok nemzeti identitásukat ma is ápolják.

A második világháborút követő lakosságcsere folyamán a község szlovák lakosságának mintegy kétharmada önként távozott, helyükre a szlovákiai Vágfarkasdról telepítettek be magyarok, ezzel megváltozott a falu nemzetiségi összetétele.

Nagybánhegyes jelenleg a környékbeli településekhez hasonlóan elsősorban mezőgazdasági termelő vidék. Az itt élők közül jelentős számban foglalkoznak paprikatermesztéssel. A falu meghatározó növényének tiszteletére több évre rendszeresen megrendezik a Paprikafesztivált.

A község különleges helyi értéke a gyógyhatású termálvíz. 1971-től máig folyamatosan tör a felszínre, kitermelésének helyén jelenleg termálfürdő működik. A víz magas ásványi anyag tartalmának köszönhetően reumatikus, bőrgyógyászati és nőgyógyászati problémák kezelésére alkalmas.

A település kiállításának megnyitója 2018. február 14-én délután került sor. A megjelenteket Béni Attila hivatalvezető köszöntötte, majd a falu történelméről, mai helyzetéről és az elért és elérendő célokról Farkas Sándor polgármester beszélt. A megnyitót követően a megjelentek a helyi szlovák tájház gyűjteményéből válogatott darabokat, a falu életét és értékeit bemutató táblákat, valamint a közmunka programban előállított termékeket tekintették meg.

 

a kiállítás céljáról bővebben:

http://www.bekesijarasok.hu/mezokovacshazai-jaras/hirek/a-koz-szolgalataban-maskepp-is