Dél-békés mi vagyunk! – Magyarbánhegyes
2018. július 12. 15:12

Dél-békés mi vagyunk! – Magyarbánhegyes

Végegyháza után Magyarbánhegyes történetéről és jelenéről, helyi értékeiből rendeztek tárlatot a Mezőkovácsházai Járási Hivatalban. A kiállítás július 1- 31 között tekinthető meg.

"Mindenki azt látja milyennek mutatod magad, s csak kevesen értik milyen vagy valójában." (Nicolo Machiavelli)
A járási hivatalban, a 2016-ban, „Dél-békés mi vagyunk!” elnevezéssel indított, a járáshoz tartozó településeket havi váltásban bemutató kiállítás sorozat utolsó bemutatkozóját láthatják az érdeklődők a lépcsőházban, az emeleti galérián, és a nagyteremben.

Magyarbánhegyes és környéke már a honfoglalás előtt is lakott terület volt, a XV. század közepéig „Bánhegyesse” néven szerepel a térképeken. Nevét alapítójáról, Maróti János macsói bánról kapta. A század mások felében a Hunyadi ház birtoka lett. A középkorban Magyarbánhegyes a mai Nagybánhegyessel együtt értendő, mint közigazgatási terület, külön településsé válásuk csak később történt meg.
 Magyarország török uralma alatt és azt követően is elég hányatatott a falu sorsa, Erdélyhez tartozott, hol növekedett, hol elpusztították, hol újratelepült.
A XIX. század elején még puszta, de az ezt követő évtizedekben a környékbeli településekhez hasonlóan állattartókból és dohánykertészekből álló családok népesítik be.
Önálló községként 1864-től működik, és az 1940-es évekig folyamatosan fejlődik.
A második világháború után a földosztás és az államosítás a faluban különösebb probléma nélkül lezajlott, a lakosságszám az 1960-as években érte el a csúcspontját. Azóta a falu demográfiai mutatói lassú csökkenést mutatnak. A település remek termőfölddel rendelkezik, a községbeliek a mai napig jellemzően mezőgazdasági termelésből élnek.

A Magyarbánhegyest bemutató kiállítás július 4-én nyitotta meg kapuit. A megjelenteket Béni Attila hivatalvezető köszöntötte, majd a falu történelméről, mai helyzetéről, az elért és elérendő célokról Sódarné Varga Gyöngyi polgármester asszony beszélt. A megnyitót követően a megjelentek a magyarbánhegyesiek vendéglátása mellett a falu életét és értékeit bemutató táblákat és képeket, valamint a helyi szociális otthon lakóinak kreatív termékeit tekinthették meg.
 
A kiállítás céljáról bővebben: