Tudnivalók a rehabilitációs ellátásban részesülők együttműködési kötelezettségéről
2020. szeptember 07. 11:00

Idén már nem készül rehabilitációs terv az ellátásban részesülő személyekkel, de továbbra is fontos a hatósággal való együttműködés.
Az együttműködési kötelezettség keretében a rehabilitációs ellátásban részesülő személy köteles az illetékes hatóságnál meghatározott időpontban megjelenni, értesítési kötelezettségét teljesíteni, és aktívan munkahelyet keresni. A felajánlott szolgáltatást, valamint a támogatott képzési lehetőséget el kell fogadni, és az érintettnek a megfelelő munkahelyhez jutást elősegítő munkaerőpiaci programban részt kell vennie. Megfelelő munkahelyre szóló állásajánlat esetén azt el kell fogadni, ide értve a közfoglalkoztatást is.
 
Mindezek a kötelezettségeket a jogszabályváltozást megelőzően a rehabilitációs tervben rögzítették, amelynek megszűnésével ez a segítség természetesen továbbra is megmaradt, csak a munkavállalást segítő legfontosabb tudnivalók egy újabb, mindkét fél által aláírt dokumentumban szerepelnek.
 
Fontos tudni, hogy a rehabilitációs ellátásban részesülőknek kötelezettsége értesíteni az illetékes hatóságot, ha az egészségi állapotukban tartós javulás vagy rosszabbodás következik be, vagy ha keresőtevékenységet folytatnak, illetve az megszűnt. Keresőtevékenység esetén azt is be kell jelenteni, ha a jövedelmük 3 egymást követő hónapban meghaladja a minimálbér 150 százalékát, azaz idén a 241.500 forintot.