Szakmai elismerés - „Kis Mesterek” játék a szakmák kipróbálásáért
2018. október 11. 14:10

Szakmai elismerés - „Kis Mesterek” játék a szakmák kipróbálásáért

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal szervezetében működő Euroguidance Magyarország Központ idén is meghirdette a Pályatanácsadói Díjat, melynek célja, hogy a magyarországi pályatanácsadási jó gyakorlatokat összegyűjtse, és fórumot biztosítson a pályatanácsadás során használt jó példák és eszközök népszerűsítésére. A Békés Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztálya bekerült a 3 díjazott pályázó közé.

Szakmai elismerésként, 2018. október 8-án, Budapesten került sor a hivatalos díjátadóra és a jó gyakorlatokat bemutató szemináriumra, ahol a főosztály munkatársai műhelymunka keretében mutatták be a módszert. A szakemberek részvételével megszervezett konferencián további tapasztalat- és ismeretszerzésre volt lehetőség.
A Békés Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztálya több mint 20 éve szervez Pályaválasztási Vásárt Békés megyében. A nagy hagyományokra visszatekintő rendezvény legfontosabb célja, hogy olyan információt nyújtson a pálya-, szakma- és iskolaválasztás előtt álló általános-, közép- és felsőfokú oktatási intézmények tanulói, valamint a pályakorrekciót tervező felnőttek számára, amellyel segítheti a munkaerő-piaci igényekhez igazodó pályadöntés meghozatalát.
A rendezvény minden évben bővíti azt a szolgáltatási kínálatot, amellyel még inkább elő tudja segíteni a pályaorientáció folyamatát és a megfelelő pályadöntés meghozatalát, így a „Kis Mesterek” játék 2015-ben újdonságként került be a szolgáltatások közé. Az elmúlt 3 év tapasztalatából elmondhatjuk, hogy ez a játék hatékonyan segíti a hiányszakmák megismerését és kipróbálását, hiszen közel 3000 diák ennek a módszernek a segítségével játékos keretek között, a gyakorlatban tudta kipróbálni egy-egy szakma részfeladatait. Az idei rendezvényen 2018. november 14-15. között szintén lesz „Kis Mesterek” játék, ahol ismét lehet értékes ajándékokért „játszani” és hiányszakmákat kipróbálni.
Az elismerés eredményeképpen a módszer leírása egy szakmai kiadványban is megjelenik, valamint egy határmenti konferencián és jó gyakorlatokat ismertető szemináriumon Bukarestben, 2018 novemberében ismét bemutatkozási lehetőséget kap.