Partnerségben a hivatal és az egyetem
2017. június 15. 17:03

Partnerségben a hivatal és az egyetem

A Békés Megyei Kormányhivatal és a Szent István Egyetem Agrár- és Gazdaságtudományi Kara együttműködési megállapodást kötött. A dokumentumot dr. Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott, valamint a Szent István Egyetem részéről dr. Futó Zoltán dékán írta alá 2017. június 15-én, a III. Búzatermesztési Regionális Konferencia helyszínén, Szarvason.

A Békés Megyei Kormányhivatal elkötelezett abban, hogy a Szent István Egyetem Agrár- és Gazdaságtudományi Karával együttműködve támogassa a Békés megyében agráriumból élőket. A szakmai kamarákkal való szoros együttműködés mellett a felsőoktatás is kiemelt partnere a Kormányhivatalnak, így még tavasszal megkezdődött az egyetemmel most megkötött együttműködési megállapodás kidolgozása.

A Szent István Egyetem két telephelyen működő Agrár- és Gazdaságtudományi Kara fontos szerepet tölt be Békés megye felsőoktatásában és gazdasági életében. Békéscsabán a gazdasági ismereteket, Szarvason az agrárismereteket sajátíthatják el a hallgatók. Az alapképzéseken túl számos tudományágban mesterképzéseik is megtalálhatók az oktatási palettán. Békés megye agrármegye, az ország éléskamrája. Ebből kifolyólag itt az agrár-felsőoktatásnak (mezőgazdálkodás, állattenyésztés, környezetgazdálkodás, vízgazdálkodás) kiemelt jelentősége van. A Békés Megyei Kormányhivatal azt vallja, hogy az Egyetemmel való szoros együttműködés a megye érdekeit, a Békés megyei mezőgazdaságból élők érdekeit szolgálja.
Az együttműködésnek köszönhetően a Kormányhivatal szakmai főosztályai is hozzáférhetnek és alkalmazhatják az Egyetem által feltárt új tudományos ismereteket és gyakorlatokat. A Kormányhivatal az egyetemi hallgatók számára gyakorlati helyeket biztosít, akik így már tanulmányaik idején beleláthatnak a közigazgatás működésébe. Ez a gyakorlat fontos szerepet tölt be az "utánpótlás nevelésben is", hiszen számos gyakornoknak nyújthat lehetőséget tisztviselőként való elhelyezkedéséhez. Az Egyetemet és a hallgatókat oktató munkával is segítik a Kormányhivatal szakemberei, illetve mindkét szervezet nagy hangsúlyt fektet a duális képzésre.
A Békés Megyei Kormányhivatal a nyitott és integrált hatóság elvét követi, mely ügyfeleket segítő, előrelátó tevékenységet jelent. A hivatali munkán túl a Kormányhivatal kiemelkedő jelentőségűnek tartja az érdekképviseleti, valamint köztestületi szervekkel való szoros együttműködést is, éppen ezért fontos intézkedései közé tartozik az együttműködési megállapodások kidolgozása. A megállapodások lényege, hogy a hivatal megismerje a szervezetek érdekeit, motivációit, és azokhoz igazodva támogassa tevékenységüket, valamint tagjaikat a céljaik megvalósításában.