Országos csecsemő- és kisdedgondozási verseny Békéscsabán
2018. június 04. 12:28

A hét végén a Magyar Vöröskereszt, a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt, a Magyar Védőnők Egyesülete és a Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya szervezésében a XXIII. Országos Csecsemő- és Kisdedgondozási Versenyt rendezték meg Békéscsabán, a Szentgyörgyi Albert Szakgimnáziumban.
A Családok évében különösen fontos, felmenő rendszerű versenyen idén 16 megye képviseltette magát 15 általános iskolai és 13 középiskolás csapattal. A megméretést vállaló csapatok tagjait biológia tanárok, illetve védőnők készítették fel.
 

 A verseny célja a családi életre, egészséges életmódra történő nevelés, az emberi segítőkészség, a humanitárius szemlélet terjesztése volt. Ehhez mottóként Gabriela Mistral találó gondolatait választotta a házigazda Békés megyei szakembergárda, miszerint: „Sok minden várhat, a gyerek nem. A csontjai most alakulnak, az elméje most fejlődik. Neki nem mondhatjuk, hogy majd holnap, őt úgy hívják: ma!”
A megméretésen részt vevő, három tanulóból álló csapatok 10 szakmai és 5 játékos pihentető állomáson adtak számot tudásukról, 15 perc versenyidő alatt.
A verseny valamennyi résztvevője nyert, hiszen az életben hasznosítható információkkal gazdagodtak a diákok. A gondoskodás és öngondoskodás területeit érintve olyan alap emberi értékek kerültek előtérbe, ami a minden napok során is jól hasznosítható, egészségtudatos magatartást erősíti.
 

A megnyitón dr. Gaálné dr. Maráczi Gabriella helyettes megyei tisztifőorvos hangsúlyozta a jól működő családok egyetemes értékét, és a gyermekek korszerű, szakszerű, de szeretettel történő ellátásának fontosságát, illetve a nemzet megtartó erejét. Részt vett a rendezvényen Kotroczóné Antal Teréz megyei vezető védőnő is.
Kahlichné dr. Simon Márta, a zsűri elnöke elismerően szólt a diákok felkészültségéről, valamint a 10 szakmai állomáson segítő védőnők, ápolók munkáját is méltatta.