Közös érték az egészség: terítéken az iskolai ebédidő a kormányhivatalban
2018. november 29. 15:19

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYEI) által elkészített „Országos iskolai menza körkép 2017” elnevezésű tanulmányához csatlakozóan, a Békés Megyei Kormányhivatal a „Közös érték az egészség” program keretében vette górcső alá a Békés megyei oktatási intézményekben az étkezésre fordítható időintervallumot. A több mint 12 ezer feldolgozott kérdőív alapján készült felmérés eredményeit csütörtökön a kormányhivatal földszinti nagytermében az oktatási intézmények vezetőivel, képviselőivel, fenntartóival, a tankerületi központok képviselőivel elemezték a népegészségügyi szakemberek.

Elöljáróban annyit: az oktatási ágazat, illetve a népegészségügyi szakterület képviselői abban teljes mértékben egyetértettek, hogy az étkezésre szánt idő nem luxus, és az ebédidő ideális hossza az iskolákban legalább 25-30 perc lenne. Az is elhangzott, hogy Franciaországban az iskolai ebédidő hossza 45 perc. Az OGYEI tanulmánya azt állapította meg, hogy hazánkban az alsó tagozatosok 28 perc, míg a felsősök 26 perc alatt kell megebédeljenek a menzán.

- A felmérés elkészítésével fontos állomásához érkezett a Közös érték az egészség program. A Békés Megyei Kormányhivatal alapvetően nem csak ellenőrző hatóságként van jelen, halljuk az emberek szavát és közös célunk, hogy a megyét élhetőbbé, felemelkedési pályára helyezzük. E célt szolgálják a kamarákkal, szakmai szervezetekkel, karitatív szervezetekkel megkötött együttműködési megállapodások is. A Közös érték az egészség program egyik célja, hogy a megye valamennyi településére eljussunk az egészségmegőrző, szűrőprogramokkal – hangsúlyozta köszöntő beszédében dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója.
Azt a megállapítást se vitatta senki, hogy a vizsgálatok összefüggést mutattak ki a gyors evés és egyes betegségek kialakulása között. Ezért is kiemelkedően fontos az iskolai étkezésre fordítható idő hosszúságának vizsgálata.

„Legbecsesebb nem megújuló erőforrásunk az idő, és ha méltányosan akarunk bánni vele, fontossági sorrendet kell felállítanunk” – idézte az egyebek mellett Hargita Megyééért díjjal, illetve Prima Primissima díjjal is kitüntetett csíkkarcfalvi születésű fizikus, nemzetközileg is elismert hálózatkutató Barabási Albert László szavait előadásában Sinyiné Nagy Éva.
A Békés Megyei Kormányhivatal munkatársa a felmérés elkészítésének metodikáját, részleteit is ismertette. Szavaiból kiderült, hogy a megyei alap és középfokú oktatási intézményei szeptember végén kapták meg a kérdőíveket, amelyre a tanulók, a pedagógusok és a szülők is válaszolhattak. A megye 37 településén működő 58 oktatási intézményből több mint 12 ezer válasz érkezett vissza ezt értékelték, elemezték a szakemberek.
Az eredményekről dr. Gaálné dr. Maráczi Gabriella, a Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya vezető-helyettese beszélt, aki a dohányzás káros hatásait szemléltető bábut is ismertette a résztvevőkkel.