Hogyan előzzük meg a szalmonellát?
2017. június 16. 14:10

Hogyan előzzük meg a szalmonellát?

A betegség a higiénés szabályok betartásával, és az élelmiszerek megfelelő hűtésével, hőkezelésével megelőzhető.

Hazánkban lázzal, hasmenéssel, hányással járó kórképet leggyakrabban szalmonella baktérium okoz. A fertőzésért többnyire a baromfihúsból, sertéshúsból, vagy nyers tojás felhasználásával készült, nem megfelelően hőkezelt és tárolt ételek felelősek, de a baktérium bármilyen élelmiszerre rákerülhet, akár az ételkészítés, akár az ételek tárolása során.

A szalmonella állatokat és embert egyaránt megbetegít, ezért az általa okozott betegség az úgynevezett zoonózisok csoportjába tartozik. Az emberi megbetegedések megelőzésére ezért nem csak a humán, hanem az állategészségügy is nagy befolyással lehet. A legtöbb emberi megbetegedést a Salmonella Enteritidis okozza, mely leggyakrabban a külső felszínén a baromfi bélsarával szennyezett tojás révén jut be a konyhába. Előfordul, hogy a tojást nem sütjük-főzzük, mivel sok az olyan magyar recept, mely nyersen, vagy alig hő kezelve javasolja elkészíteni a tojásos ételt (madártej, majonéz, nyerstojásos palacsintatöltelékek, stb.). A legtöbb megbetegedés ilyen ételek házi elkészítését követően alakul ki, és okoz családi járványt.

Fontos azzal tisztában lenni, hogy a fertőzésveszély tudatos magatartással miként csökkenthető. Többek között az egyes konyhai műveletekhez használjunk külön eszközöket pl. a zöldség tisztításához, aprításához külön vágódeszkát, külön kést. A nyershús előkészítéséhez szintén külön, lehetőleg megjelölt konyhai eszközöket használjunk. A készételek tálalásához, tárolásához pedig ne ezeket az eszközöket használjuk.

Az ételkészítéshez használatos eszközök (kés, vágódeszka, edény) mosogatásának lépései a forró vízzel és mosogatószerrel történő zsírtalanítás, a fertőtlenítés, végül öblítés.
Kezünket minden művelet után alaposan mossuk meg annak érdekében, hogy ne vigyük át a kórokozókat a szennyezett felületről a már tisztára (megfőzöttre-megsütöttre). A szalmonella szobahőmérsékleten az ételben is képes szaporodni, ezért a kész ételeket hűtve tároljuk, fogyasztás előtt hőkezeljük, forraljuk újra.

(Békés Megyei Kormányhivatal, Népegészségügyi Főosztály)