Gyermekek világnapja: terítéken az egészség, egészségfejlesztés
2018. szeptember 12. 16:25

A közelgő Gyermekek Világnapja apropóján, a Közös érték az egészség elnevezésű mintaprogram égisze alatt rendezett szakmai napot a háziorvosok, házi gyermekorvosok, szakorvosok, védőnők és egészségügyi szakdolgozók részére a Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya.
- A gyermek a család, az ország és társadalom számára is a legnagyobb érték. Kincs. Kötelességünk vigyázni testi, lelki, szellemi egészségükre és köszönettel tartozunk önöknek, hogy minden nap, napi 24 órában ezt teszik – hangsúlyozta a kormányhivatal földszinti nagytermében otthonra lelt rendezvényen megtartott köszöntő beszédében dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója.
Egyéb hivatali teendői miatt nem tudott részt venni a tanácskozáson az Emberi Erőforrások Minisztériuma Országos Tisztifőorvosi Hivatal képviseletében Csáky-Szunyogh Melinda, a VRONY (Veleszületett rendellenességek, deformitások és kromoszóma-abnormitások) rendszer országos koordinátora, így előadásának mondanivalóját Sinyiné Nagy Éva, a Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya egészségfejlesztési szakügyintézője, VRONY területi munkatársa ismertette a szakmai hallgatósággal.
Dr. Gaálné dr. Maráczi Gabriella megyei helyettes tisztifőorvos „A Békés megyei lakosság egészségi állapotának jellemzői” címmel tartott előadást. „Úgy érezzük, hogy amit teszünk,  egy csepp a tengerben. Anélkül a csepp nélkül azonban sekélyebb volna a tenger.” – idézte calcuttai Teréz anya gondolatait a megyei helyettes tisztifőorvos.
A szakmai nap keretében dr. Mucsi Gyula, az Orosházi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának vezetője is megtartotta előadását. 
Dr. Sárosi Tamás megyei tisztifőorvos, a Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya vezetője „Aktualitások a kötelező és a választható védőoltások terén” címmel, míg Kotroczóné Antal Terézia megyei vezető védőnő az életkorhoz kötött szűrővizsgálatok gyakorlati tapasztalatai témában tartott előadást.