AIDS Elleni Küzdelem Világnapja: 2017. december 01.
2017. november 30. 11:08

AIDS Elleni Küzdelem Világnapja: 2017. december 01.

Az Egészségügyi Világszervezet 1988-ban december 1-jét az AIDS elleni küzdelem világnapjává nyilvánította. Ezzel az volt a célja, hogy mozgósítsa az embereket a HIV-fertőzés és az AIDS betegség elleni küzdelemben, és tudatosítsa bennünk a biztonságos szexuális élet fontosságát.

A fertőzés elsősorban szexuális érintkezés útján terjed. Létrejöhet azonban intravénás kábítószer-élvezők közös tű, fecskendő használatával; vér, vérkészítmények, vérrel, váladékokkal szennyezett orvosi eszközök, műszerek használata által; sérült bőr, nyálkahártya kontaminációjával; szerv-, szövetátültetés révén, valamint a fertőzött anyáról a gyermekre a méhlepényen keresztül vagy a szülés körüli időszakban, illetve az anyatejes táplálás során. Nem terjed a vírus izzadtság, könny, nyál, vizelet, széklet útján.
 
A vírus orvosi kezelés nélkül fokozatosan legyengíti a szervezet védekezőrendszerét, utat engedve más fertőzéseknek és egyéb kóros állapotoknak, amelyek végül a beteg halálához vezetnek.

A vírussal való fertőződést követően hosszú évek is eltelhetnek, míg – vagy szűrővizsgálat során, vagy a jelentkező tünetek kivizsgálásakor – a fertőzöttség ténye kiderül.
Amikor a fertőzés már – általában a fertőződéstől számított 5-15 év elteltével – az immunrendszer legyengülését okozza, akkor beszélünk AIDS-ről.
A HIV-fertőzés elméletileg 100 %-ban megelőzhető. Ennek módszerei: a monogám partnerkapcsolat, gumióvszer használata szexuális érintkezés során, valamint a kábítószer-használat kerülése. A fecskendővel vagy vérátömlesztéssel való terjedés visszaszorítását célozza az egyszer használatos fecskendők használata, valamint a vérkészítmények szűrése.

A Békés Megyei Kormányhivatal Anonim, ingyenes HIV/AIDS tanácsadást és szűrést biztosít a lakosság számáraB épület, (bejárat a József Attila 2-4 sz. alatt) I. emelet 114-es szobában keddenként 12.00-16.00 órakor és szerdai napokon 8.00-12.00 óra között. A szűrésre ujjbegyből vett vérből, azonnali HIV tesztre van lehetőség - 20-25 perc után eredményt tudunk adni a paciensek számára. Bejelentkezés nem szükséges.
 
A Világnap alkalmából a Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya munkatársai 2017. november 30. 10.00-1500 óra között figyelemfelkeltő rendezvényt tartanak a Csaba Center földszintjén, ahol a piros szalag kitűzése mellett plakátkiállítással, lakossági tájékoztató kiadványokkal, játékos feladatokkal várják az érdeklődőket.