A méhnyakrákról
2018. február 04. 08:00

A méhnyakrákról

A méhnyakrák olyan rosszindulatú daganatos betegség, ami időben felfedezve jó eséllyel gyógyítható. Ma már ez a betegség védőoltással és szűréssel nagy biztonsággal megelőzhető.

A méhnyakrák nem öröklődik, kialakulásáért a Human Papillomavirus (HPV) fertőzés tartós fennállása felelős. Ezt a szűrés már képes kimutatni. A rákmegelőző állapotból évek alatt alakulhat ki a méhnyakrák. A méhnyakrák nagyon sok nőt érint.
 
A méhnyakrák az emlőrák után a második leggyakoribb rosszindulatú daganat a 45 éven aluli nők körében Európában és Magyarországon is. Leggyakrabban 35-60 éves korban fordul elő, de egyre növekszik a fiatal – 30 éves kor alatti – betegek aránya.
Magyarországon évente mintegy 1500 nőt szembesít azzal az orvosa, hogy méhnyakrákja van. Évente még ma is több mint 400 nőt veszítünk el hazánkban a betegség miatt. 
A méhnyak felszínét laphám, a belső felületét (nyakcsatorna) mirigyhám – hengerhám borítja. A méhnyakrák jellemzően a két hám találkozásánál jön létre. 
-       80-85%-ban a daganat kiindulása a laphám, ez általában szűréssel jól kimutatható. Általában hosszú évek alatt alakul ki.
-       Kb. 15%-ban találkozunk mirigyhám eredetű daganatokkal (adenocarcinoma). Ez általában agresszívebb és gyorsabban alakul ki, sajnos gyakran szűréssel sem mutatható ki.
A méhnyakrák általában hosszú idő alatt fejlődik ki, panaszokat eleinte egyáltalán nem okoz. 

A daganat kialakulását jelezheti a rendszertelen vérezgetés. A vérzés jellemzően élénk piros színű, amely nem a várt menzesznek megfelelő időben indul, és gyakran jelentkezik nemi aktus kapcsán. Gyakori a sárgás és kellemetlen szagú hüvelyi folyás, mely olykor véresen festenyzett, akár "húslészerű" is lehet. A daganat növekedésével egyre gyakoribb a deréktáji fájdalom, fájdalmas közösülés, nehezített széklet- és vizeletürítés. 
 
A méhnyakrák kialakulásáért egy vírus, a HPV a felelős. A humán papillomavírusnak több mint 150 különböző típusa ismert. A magas kockázatú HPV típusok (16, 18, 31, 33, 35, 45, 51, 52, 56, 58) felelősek a méhnyakrák kialakulásáért.
A HPV döntően laphámmal borított felszíneken telepszik meg, okozva ezzel különféle megbetegedéseket (bőrön, végbéltájon, a nemi szerveken, szájüregben, a gégén, valamint a nyelőcsőben). Az elváltozások az ártalmatlan apró szemölcsöktől a szövetekbe terjedő, rosszindulatú daganatokig terjedhetnek.
 
A HPV-től nem szabad megijedni! A HPV-fertőzés az esetek döntő többségében szerencsére átmeneti és tünetmentes. Az immunrendszer a fertőzések döntő többségét néhány hónapon, legfeljebb 1-2 éven belül leküzdi. A fertőzést követően kialakult immunválasz viszont nem elégséges egy következő fertőzés kivédéséhez. Ez azt jelenti, hogy HPV-vel életünk során többször is megfertőződhetünk.