A hosszabb leállás után a Legionella-fertőzés elleni védekezésre is figyelni kell
2020. május 21. 13:00

A Legionella baktérium a vízrendszerekben megtelepedő kórokozó, elszaporodásának a pangó, 20 Celsius foknál melegebb víz kedvez. Fertőzést a baktériummal szennyezett vízpermet belégzése okoz, amely az arra fogékonyaknál súlyos, akár halálos kimenetelű tüdőgyulladást is előidézhet.
A kórokozó a használaton kívül levő épületek vízhálózatában, illetve az üzemen kívül levő hűtőtornyokban egyaránt elszaporodhat, de a lehetséges fertőző források között szerepelnek a szökőkutak, a klímaberendezések, a párásító berendezések, a pezsgőfürdők, az akvárium, a kerti locsoló és a spriccflaskák egyaránt. A leginkább veszélyeztetett csoportok az idősek és a krónikus alapbetegséggel rendelkező vagy legyengült immun állapotú emberek.

A huzamosabb idejű leállást követően a Legionella-fertőzés elleni védekezésre is fokozottan figyelni kell például az egészségügyi és szociális létesítményekben, kereskedelmi szálláshelyeken, vendéglátóipari egységekben, közfürdőkben a 30 Celsius foknál melegebb, vízpermetet képző medencék esetén, nedves hűtőtornyokban, de a légkondicionáló berendezéseket használó háztartásokban is.

Fontos tudni azt is, hogy a Legionella-fertőzés elleni védekezéssel kapcsolatos rendelet rendszeres vizsgálatra, mintavételre kötelezi a fokozott kockázatot jelentő egységeket.

További részletek és tanácsok: