Terítéken a mangalica: az ehető nemzeti kincs
2018. október 22. 16:46

„Hagyomány – megújulás – mangalica – egészség” című agrárkonferencia zajlott hétfőn a Csabai Kolbászfesztiválon, a Nemzeti Adó-és Vámhivatal Békés Megyei Adó-és Vámigazgatósága, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatósága, az Országos Magyar Vadászkamara Békés Megyei Területi Szervezete, a Békés Megyei Vadászszövetség, valamint a Békés Megyei Kormányhivatal közös szervezésében, a Gourmet Bistro Club sátorban.
Hétfőn a mangalicáé volt a főszerep a kolbászfesztiválon. Mangalica húsából gyúrták a kolbászt a versenyző csapatok, valamint a töltöttkáposzta-főző versenyen is mangalicahúst használtak az indulók.
A fesztivál igazgatója, Hégely Sándor a Gourmet Bistro Club sátorban megrendezett konferencián, köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy a méltatlanul elfeledett ősi magyar fajta régi dicsfényére szerették volna irányítani a közérdeklődést, figyelmet e gondolat jegyében született meg az ötlet, elhatározás.

-       A mangalicanapból hagyományt akarunk teremteni, de a mangalica népszerűsítését szolgálja az is, hogy mindennap vágtunk ilyen fajta sertést a látványdisznótoron. Mi innovációként a múlthoz viszonyulást, idomulást vesszük elő, és ennek része a mangalica is – tette hozzá Hégely Sándor.
 
-       Miként kerül a fesztiválra a kormányhivatal? – tette fel a kérdést bevezetőjében Takács Árpád. – Azért, mert a kormányhivatal agrár- és vidékfejlesztési, földhivatali kérdésekkel is foglalkozik, vadászati hatóság, illetve élelmiszerlánc-biztonsági feladatokat is ellát, így számtalan szállal kötődik az agráriumhoz, a gazdatársadalomhoz. A kormányhivatal már nem az a merev, szigorú, csak a jogszabályok betűit követő mindenhatóság, amit az emberek korábban megismerhettek, hanem emberarcúnak, ügyfélközpontúnak, szolgáltatónak kell lennünk. Társadalomszervező feladatkörünkben eljárva együttműködési megállapodásokat kötöttünk számos szakmai szervezettel, kamarával. De ennél jóval többről van szó, szövetségeket kötünk, küldetéstudatunk van, hogy közösen megmutassuk, jó itt élni, jó hazatérni, jöjjenek haza a fiatalok Békés megyébe – válaszolta meg a kérdést a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott. – A fesztiválra mi is több fronton kitelepültünk, folytatta, itt vannak a standjaink, kint voltunk a kormányablak-buszunkkal. A tervek szerint a jövő év tavaszán együttműködési megállapodást kötünk a fesztivál szervezőivel – tette hozzá Takács Árpád.


Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke kitért arra, hogy a sertésstratégia része a mangalica állományának növelése is.

Tóth Péter
, a Mangalica Tenyésztők Országos Egyesülete elnöke kiemelte: az első tenyészetet 1833-ban Arad vármegyében, Kisjenőn József főherceg alapította. A hajdan nagyra értékelt fajtából az 1970-es évekre mindösszesen 43 törzskönyvezett koca volt az országban, ma a kocaállomány tízezerre tehető. Fekete Zsóka, a hajdúböszörményi Mangalica farm tulajdonosa saját gazdaságuk bemutatása mellett „A mangalica szerepe az egészségtudatos táplálkozásban: a mangalicazsír jelentősége” címmel tartott előadást.


A rendezvényen részt vett Hrabovszki János, az Országos Magyar Vadászkamara Békés Megyei Területi Szervezete, illetve a Békés Megyei Vadászszövetség elnöke, valamint Illin József alelnök is.
Előadást tartott dr. Kovács Tamás, a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatósága igazgatója, Prohászka Béla Venesz-díjas, és olimpiai aranyérmes mesterszakács, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetség alelnöke, Magyarné dr. Knap Diána, a Békés Megyei Kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztálya vezetője, dr. Bakos Pál, a Békés Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztálya vezetője is.

Fodor Mihály olimpiai és világbajnoki ezüstérmes békéscsabai mesterszakács a 2018-as luxemburgi Szakács Világbajnokság ételével mangalica fingerfooddal mutatkozott be.