Motorosok tréningeztek Békéscsabán
2018. április 16. 08:28

Nagy érdeklődés mellett tartották meg Békéscsabán a VIII. Idénynyitó Motoros Tréning elnevezésű vezetéstechnikai és baleset-megelőzési célú rendezvényt.

A Békés Megyei Kormányhivatal, a Közlekedéstudományi Egyesület Békés Megyei Területi Szervezete, valamint a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság közös szervezésében évadnyitó motoros tréningnapot tartottak Békéscsabán. A rendezvény célja a motorosok idény előtti átmozgatása, a vezetéstechnikai ismeretek bővítése és egy olyan 2011. évben megkezdett rendezvénysorozat folytatása volt, amely során évről évre lehetőség nyílik az egyik legveszélyesebb közlekedési móddal élők részére, hogy balesetmentes közlekedőkké válhassanak.Megdöbbentő tény, hogy a motoros balesetben meghalt, vagy megsérült személyek 70%-a nem töltötte be a 35. életévét. A motorosok baleseti kockázata átlag feletti, uniós álláspont szerint egy motorkerékpáros halálozási kockázata átlagosan 18-szor nagyobb, mint egy személygépkocsi vezető esetében. A motoros szezon kezdetekor ezért is nagyon fontos, hogy lehetőleg minél több motoros vegyen részt ismeret felújító tréningen, melegítsen be a motoros szezonra, ismerjen meg, tanuljon meg minél több vezetéstechnikai fogást.

A motoros tréning ebben az évben is két részből állt. A rendezvény első felében Babinszki Zoltán tartott előadást a „Motoros-túra szervezésének alapjai” címmel, amelyben praktikus tanácsokkal látta el a motorosokat a motorral való túrázás témakörében. A második részben három különböző nehézségűre kiépített pályán a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság motoros rendőrei koordinálták, irányították a motoros tréninget és a gyakorlati foglalkozásokat.A kizárólag motorosok részére megtartott közlekedésbiztonsági nyílt napon összesen 22 motor átvizsgálására is sor került, amelyből 17 motor kapott új műszaki érvényességet. A nyílt nap során a Békés Megyei Balesetmegelőzési Bizottság képviselője vezetésével lehetőség volt a KRESZ ismeretek felmérésére, valamint az alkohol és drog fogyasztásával kapcsolatos problémák megismerésére.

A rendezvényen több mint 60 motoros vett részt a saját járművével.