Megduplázódhat a képzett hivatásos gondnokok száma Békés megyében
2018. június 05. 15:39

A vonatkozó miniszteri rendelet alapján ötnapos hivatásos gondnoki képzést szervezett a Békés Megyei Kormányhivatal. A megyében jelenleg 45 hivatásos gondnok 1 377, cselekvőképességet részlegesen vagy teljesen korlátozó gondnokság alá helyezett gondnokolt, személyi- és vagyoni jogainak megfelelő érdekvédelmét látja el. Ideális esetben megduplázódhat a képzett hivatásos gondnokok száma Békés megyében, ugyanis a most meghirdetett képzésre 45 személy jelentkezett.
-          Nagy örömmel tölt el, hogy ilyen szép számban vesznek részt a Békés Megyei Kormányhivatal által meghirdetett hivatásos gondnoki képzésen. Legutóbb 2006-ban tartottunk képzést, így elérkezettnek láttuk az időt egy újabb megszervezésére. Az ötnapos, huszonnyolc órás képzés keretében minden szükséges ismeretet, információt megkapnak ahhoz, hogy felkészült szakemberekké váljanak. Békés megyében jelenleg egy hivatásos gondnokra 31 gondnokolt jut, de a kilenc járás területén nem egységes az eloszlás, a leterheltség – hangsúlyozta köszöntő beszédében dr. Krizsán Anett.


A Békés Megyei Kormányhivatal igazgatója azt is hozzátette, hogy tavaly a hivatásos gondnokok megbízási díja 25 százalékkal emelkedett.
A június 5-6, illetve 12-13-án, valamint 18-án megtartandó képzést írásbeli vizsgával zárják a résztvevők. A sikeres vizsgát tevők tanúsítványt vehetnek át, és Békés megyében, valamint szerte az országban hivatásos gondnoki teendőket láthatnak el a jövőben.
A tanfolyam első napján dr. Krizsán Anett igazgató, illetve dr. Simon Norbert, a Békés Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Szociális és Gyámügyi Osztály gyámügyi szakügyintézője tartott előadást.


A képzés további napjain a pszichiátriai betegek jogairól Hőhn Ildikó ellátottjogi képviselő, a gondnoksággal kapcsolatos perekről, a személyhez és szellemi alkotáshoz fűződő jogokról Gregorné dr. Szabó Dorottya, a Békéscsabai Járásbíróság elnökhelyettese, a szerződésekről, a gazdasági jogról pedig Sebőkné dr. Barna Andrea, a Békéscsabai Járásbíróság bírája tart előadást.


Május 13-án dr. Ilia Katalin pszichiáter főorvos, igazságügyi elmeorvos-szakértő az értelmi fogyatékosság, illetve a gondnokoltak körében leggyakrabban előforduló betegségek és azok szociális összefüggései témakörben képezi a résztvevőket.
Dr. Surányi-Vámos Viktória, a Békéscsabai Járási Hivatal Gyámügyi és Igazságügyi Osztálya vezetője a hivatásos gondnokok teendőit magába foglaló gyakorlati tudnivalókat ismerteti.