Kitűzték a piros szalagot: figyelemfelhívás az AIDS elleni küzdelem világnapján
2018. november 30. 14:42

A Békés Megyei Kormányhivatal az AIDS elleni küzdelem világnapja apropóján a Békéscsabai Kábítószerügyi Egyeztető Fórum támogatásával szervezett figyelemfelkeltő rendezvényt a Csaba Center földszintjén. A rendezvényen részt vett a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Bűnmegelőzési Osztálya, illetve a megyeszékhelyi Mi-értünk Egyesület, valamint a Békés Mérték Közösségi Ház is.

Az Egészségügyi Világszervezet 1988-ban december 1-jét az AIDS elleni küzdelem világnapjává nyilvánította. Ezzel az volt a célja, hogy mozgósítsa az embereket a HIV-fertőzés és az AIDS betegség elleni küzdelemben, és tudatosítsa bennünk a biztonságos szexuális élet fontosságát.
A megelőzés és a figyelemfelkeltés volt a Békés Megyei Kormányhivatal által szervezett rendezvény célja is. A szakemberek szerint fontos, hogy tájékozottak legyenek az emberek. Éppen ezért betegséggel kapcsolatos totó és feladatok, illetve plakátkiállítás is várta az érdeklődőket a Csaba Centerben, de a Békés Megyei Kormányhivatal munkatársai – a figyelemfelhívás jegyében – piros szalagot is tűztek az érdeklődőknek.
A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Bűnügyi Osztálya a DADA program keretében szintén tesztekkel, totókkal várta az érdeklődőket.
A Békés Megyei Kormányhivatal épületében keddenként és szerdánként ingyenes és anonim HIV szűrést végeznek. Egy gyorstesztnek köszönhetően 25-30 percen belül kiderül az eredmény, ez idő alatt a betegségről, annak megelőzéséről, kezeléséről is információt kapnak a szűrésen megjelentek.