A versenyképesség feltétele a megfelelő logisztika
2019. április 11. 15:53

Csak azok a cégek tudnak versenyképesek maradni, amelyek megfelelő logisztikával rendelkeznek – hangsúlyozta a dr. Futó Zoltán egyetemi docens, a Szent István Egyetem Agrár- és Gazdaságtudományi Kar dékánja az „5. Logisztika a Dél-Alföldön” elnevezéssel megrendezett tudományos konferencián, Szarvason.
Április 11-e a Logisztika világnapja, a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság 2012-ben csatlakozott először a Német Logisztikai Társaság kezdeményezéséhez. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Szegedi Akadémiai Bizottság (SZAB) Logisztikai Munkabizottsága a Szent István Egyetem Agrár- és Gazdaságtudományi Karával, valamint a Békés Megyei Kormányhivatallal együttműködve rendezte meg az idei tudományos konferenciát.

Az eseményen dr. Rákóczi Attila főigazgató aláhúzta, felgyorsult világunkban a logisztika kulcsfontosságúvá vált, hiszen egyre nagyobb jelentősége van annak, hogy a nyersanyagok, késztermékek a megadott időben, helyen és mennyiségben álljanak rendelkezésre. A logisztika tökéletesítése a vállalkozások szempontjából elsődleges fontosságú, hiszen a logisztikai költségek az összköltségek akár 40 százalékát is kitehetik. A Békés Megyei Kormányhivatal a kamarákkal, szakmai szervezetekkel, felsőoktatási intézményekkel és a gazdasági élet szereplőivel együttműködve a megye fejlődéséért dolgozik. Jelentős esemény a mai, hiszen a szokványos hatóság-ügyfél helyzeten túl egy másfajta együttgondolkodásra biztosít színteret a konferencia – tette hozzá.
A Szent István Egyetem Agrár- és Gazdaságtudományi Kar dékánja úgy fogalmazott, meggyőződése, hogy csak azok a cégek tudnak versenyképesek maradni, amelyek megfelelő logisztikával rendelkeznek. Dr. Futó Zoltán kiemelte, fontos, hogy a logisztika két évtized alatt önálló tudományággá fejlődött.
A robotizáció és a digitalizáció logisztikára gyakorolt hatásairól szólt köszöntőjében dr. Orosz Tivadar, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Kiemelte az infrastrukturális fejlesztések gazdaságélénkítő hatásait is.
A konferencián a tudományos előadások sora mellett a Gyulahús Kft. képviseletében Molnár Éva „A gyulai életútja a logisztikán keresztül” címmel, Szappanos György László „A Marzek Csoport logisztikája újra csomagolva” címmel, míg Ördögné Papdi Zsuzsanna az O-I Hungary Kft. képviseletében az üveggyártáshoz kapcsolódó logisztikai folyamatokról tartott előadást.
Dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója „Oltóanyagok logisztikája a Békés Megyei Kormányhivatalnál”, Lövei Ágnes „Az agrártámogatási rendszer szerepe a logisztikai láncban” címmel tartott előadást.