Közös felelősségünk a levegő tisztasága
2019. március 13. 10:56

Az utóbbi időben több avar és hulladékégetéssel kapcsolatos bejelentés is érkezett a Gyulai Járási Hivatalhoz. A levegő tisztaságának védelme, a levegőszennyezés megelőzése érdekében kötelező betartani az alapvető szabályokat.

Fontos tudni, hogy a háztartási papírhulladék és a veszélyesnek nem minősülő kezeletlen fa hulladék kivételével, más hulladék háztartási tüzelő berendezésben nem égethető. Ennek megsértését a környezetvédelmi hatóság akár 300 ezer forintig terjedő pénzbírsággal is sújthatja.

Tilos a műanyag, gumi, textilipari hulladék, ruha, illetve a műanyagot, műgyantát, festékanyagot tartalmazó faanyag égetése a háztartásban és az udvaron vagy nyílt térben egyaránt.
Főszabály szerint tilos a hulladék nyílt téri égetése, bel- és külterületen. Ez alól belterületen kivételt képezhet az avar és kerti hulladék égetése, ha arra a helyi önkormányzat rendelete lehetőséget és módot biztosít.

Mindenképpen fontos a keletkező hulladék szelektív gyűjtése és a levegő védelmét szolgálja autó helyett a tömegközlekedési eszközök vagy kerékpár használata. A közterületek hulladékmentesítése érdekében március 18-24-e között idén is országszerte megrendezik a „Te szedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért!” elnevezésű programot.