Kérhető a csapvíz ólomtartalmának ingyenes vizsgálata
2019. február 04. 14:00

A „Nyitott Laboratórium” program keretén belül bárki ingyenesen megvizsgáltathatja a csapvizét, ellenőriztetheti annak ólomtartalmát.

Magyarországon az ivóvízbázisokból kitermelt, emberi fogyasztásra szánt ivóvízben, illetve a közüzemi ivóvízellátó rendszerekben alapvetően nem mutatható ki ólom. Az ivóvízhálózatban megtalálható anyagokból beoldódva – úgynevezett „másodlagos” szennyezőként – viszont ártalmas koncentrációban is bekerülhet az ivóvízbe. Az ivóvízben lévő ólom fő forrása a régi városmagokban, 1970 előtt épült épületek, lakások belső ivóvízhálózataiban lévő ólomcsövek.

A Nemzeti Népegészségügyi Központban elindult egy komplex népegészségügyi vizsgálat, amelynek elsődleges feladata az ólomnak kitett területek és az érintett lakosság arányának a felmérése. Ennek keretében alkalmat biztosítanak arra, hogy a lakosság – térítésmentesen – megvizsgáltathassa csapvizének ólomtartalmát, majd az eredmény alapján egyéni tájékoztatást, tanácsadást kaphassanak a kockázatcsökkentési lehetőségekről.

Elsődlegesen a kockázatos, azaz az öreg városmagokban, régi épületekben élő lakosság a célcsoport. Közülük is a kisgyermekek és a várandós anyák, illetve az ezeken a területeken lévő gyermekintézmények élveznek prioritást. Az elérni kívánt célok megvalósulása érdekében minden kockázati szintű mintaterületről várják a jelentkezőket, érdeklődőket. Így a kutatásban résztvevők nemcsak a csapvizük ólomtartalmára vonatkozóan kapnak információt, hanem személyre szabott tanácsadásban is részesülnek a további teendőkkel kapcsolatban.
További részletes tájékoztatást kaphatnak az érdeklődők az efop180olom@oki.antsz.hu e-mail címen.