Fogyasztóvédelemi ellenőrzésekről
2017. április 20. 07:52

Fogyasztóvédelemi ellenőrzésekről

Folytatódik a kereskedelmi egységek ellenőrzése, amely az árfeltüntetés, illetve áralkalmazás megfelelősége mellett az általános kereskedelmi feltételek vizsgálatára is kiterjed.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Infokommunikációért Felelős Államtitkársága továbbra is a fogyasztók anyagi érdekeinek védelmét, a fogyasztók megkárosításához, megtévesztéséhez vezető árfeltüntetési, illetve áralkalmazási szabálytalanságok felderítését tekinti legfőbb céljának az ártájékoztatási és áralkalmazási témában végzett ellenőrzéseknél, amelyeket kiemelten a meghirdetett akciók idején és a kuponos értékesítések során a járási hivatalok a fogyasztóvédelmi hatáskörükben végeznek el.
 
A Békés Megyei Kormányhivatal Gyulai Járási Hivatala (továbbiakban: Hivatal) mindezek ellenőrzésére fokozottabb figyelmet fordít azoknál az egységeknél, ahol már az előző évek ellenőrzéseikor tártak fel jogsértő kereskedelmi gyakorlatot, illetve ahol a fogyasztók napi, heti bevásárlásaikat bonyolítják. A korábbi évekhez hasonlóan a különböző ünnepekhez, alkalmakhoz kapcsoló kiemelt ellenőrzések, melyeken a Hivatal több hatósága egyidejűleg vesz részt, továbbra is várható.

A fogyasztóvédelmi ellenőrzés az árfeltüntetés, illetve áralkalmazás megfelelősége mellett az általános kereskedelmi feltételek vizsgálatára is kiterjed, melyek közül az alábbiakat emeljük ki:
 • a nyitvatartási időről szóló tájékoztató megléte,
 • a vásárlók könyvének helyszíni ellenőrzése,
 • a tájékoztatás kihelyezése a panaszügyintézés helyéről és a békéltető testületekről,
 • tájékoztatás megléte az üzletben működő biztonsági szolgálat nevéről és székhelyéről, működésének vásárlókat érintő szabályairól,
 • a nyugta-, illetve számlaadási kötelezettség teljesítése,
 • a mérőeszközök hitelessége, ellenőrző mérleg elhelyezése,
 • az árfeltüntetés
 • eladási ár/akciós eladási ár.
 • egységár/akciós egységár,
 • a töltő tömeg szerinti egységár,
 • szolgáltatási díj,
 • a tojás darabra vetített egységár (Ft/db),
  a tojások kilogrammra vetített legmagasabb egységára.
Nagyon fontos szabály a tojás árfeltüntetésére vonatkozóan:
2017. év márciusától a tojás eladási árát, a  tojás darabonkénti (Ft/db) egységárát és a tojás kilogrammjára számított egységárát azonos betűméretben kell feltüntetni!

tojs
-   az árfelszámítás – a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat ellenőrzése próbavásárlással
 1. valótlan tájékoztatás az eladási árról/akciós eladási, egységárról/akciós egységárról, a szolgáltatás díjáról, illetve a kupon által meghirdetett akcióról
 2. valótlan tájékoztatás a kedvezmény mértékéről, létéről
 3. a vállalkozás az általa meghirdetett akciós eladási árnál magasabb áron értékesíti termékét.
                          E körben példaként MINDENKINEK felhívjuk a figyelmét az alábbiakra:
- ha a feltüntetett akciós eladási árhoz képest magasabb (eredeti eladási áron) értékesít,
- ha egy nem akciós termékre vonatkozóan a kedvezményes időszak lejártát követően az akciós tábla kint marad,
- ha az akciós árkiírást már az akciós időszak előtt kihelyezik, vagy
- ha a pénztárgépben nem aktualizálták az akcióknak megfelelően az eladási árakat.
- több eladási ár egyidejű feltüntetése (kettős ártájékoztatás),
- helytelen mérés – valótlan tájékoztatás a termék tömegére vonatkozóan vagyis a csomagolóanyag belemérése a kért termék tömegébe és felszámítása a termék egységárával a fizetendő eladási árba, stb.

A kereskedelmi egységben mindig a fizetendő eladási árról kell a fogyasztót tájékoztatni és számára a feltüntetett eladási áron kell adni a terméket!
 
A Hivatal fogyasztóvédelmi hatáskörben végzett hatósági munkája mellett egyidejűleg nagy hangsúlyt kíván helyezni a vállalkozások preventív tájékoztatására is, melyek együttes eredményeként vélhetően tovább erősíti a vállalkozók jogkövető magatartását.
 
További tájékoztatást a vállalkozók/vállalkozások és a fogyasztók Szécsiné Varga Julianna fogyasztóvédelmi szakügyintézőtől a 06-66-795-064-es telefonszámon kérhetnek.