A nyári szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés tapasztalatai
2018. szeptember 25. 08:13

 

Idén július 1-je és augusztus 20-a között a Gyulai Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya nyári szezonális élelmiszerlánc ellenőrzést tartott a gyulai és sarkadi járás területén.

 

Az élelmiszer-ellenőrzések célterületei: a szezonálisan üzemelő, idegenforgalmi szempontból frekventált helyek – kiemelten a gyulai Várfürdő egységei –, a nagy tömeget érintő rendezvények (Végvári napok, Minden Magyarok Táncfesztiválja) büfékocsik, gyermektáborok, őstermelői árusok voltak.

Az ellenőrzés szempontjából kiemelt élelmiszerek az előkészített, pácolt húsok, fagylaltok voltak, ezen termékekből monitoring mintavételek is történtek.
A Gyulai Járási Hivatal munkatársai július 1-je és augusztus 20-a között 55 egységet ellenőriztek, tíz esetben tapasztaltak jogsértést. Ebből 4 vállalkozás esetében figyelmeztetéssel, 5 esetben bírsággal zárult az ellenőrzés. Egy esetben pedig a konyha működését is felfüggesztették.

Összességében megállapítható, hogy a vizsgált vállalkozások többségét az ellenőrzés szempontjából rendben találták. A szabálytalanságokat jellemzően a nem megfelelő higiéniai feltételek, több esetben a hűtési lánc fenntartása és dokumentálásának hiányossága, illetve az ételtárolási és jelölési problémák adták. Az ellenőrök az élelmiszerek nyomonkövetési hiányosságát tapasztalták 2 vállalkozásnál, a dolgozók egészségügyi alkalmasságának, HACCP dokumentáció vezetésének a hiányossága is több vendéglátóhelyen előfordult.