A folyékony mosószer gélkapszulák ellenőrzése
2018. május 07. 08:37

Uniós rendelet szabályozza a lakossági forgalomba kerülő folyékony mosószer gélkapszulák csomagolásának követelményeit. A megfelelőség ellenőrzése a népegészségügyi osztályok egyik kiemelt feladata.

A népegészségügyi osztályok 2018. évi kiemelt munkatervi feladatai között van meghatározva a folyékony mosószer gélkapszulák külső csomagolásának az ellenőrzése, az 1297/2014/EU Bizottsági rendelet követelményeinek való megfelelés vonatkozásában a lakossági forgalomba kerülő mosószerek esetén.

A színes folyadékkal töltött párnácskák megtévesztőek és csábítóak lehetnek a kisgyermekek számára, akik amúgy is mindent a szájukba szeretnek venni, hát, még ha egy hatalmas gumicukorkára hasonlító gélkapszulával állnak szemben. Ezért a címkéken kötelező jelleggel fel kell tüntetni a „Gyermektől elzárva tartandó!” mondatot. A külső csomagolás nem lehet átlátszó, és olyan záróelemmel kell ellátni, ami megakadályozza, illetve megnehezíti a gyermekek számára annak kinyitását a tárolóedény teljes életciklusa alatt.glkapszulk