Sikeres az inaktívak bevonása
2018. augusztus 28. 16:16

A Gyomaendrődi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya – leginkább az uniós programok keretében – egyre növekvő sikerrel vonja be, regisztrálja azon inaktív személyeket, akik korábban nem dolgoztak vagy nem szerepeltek az álláskeresők nyilvántartásában.

Az európai uniós programok lehetőséget biztosítanak arra, sőt kifejezetten elvárás, hogy a korábban nem regisztrált álláskeresők – az úgynevezett inaktívak – is kaphassanak munkaerőpiaci szolgáltatást vagy akár képzési, foglalkoztatási támogatást is.
A térségben is jelentősen megnövekedett a munkaerőigény a korábbi évekhez képest. A vállalkozások egyre több munkavállalót szeretnének foglalkoztatni, ugyanakkor csökkent azon álláskeresők száma, akik potenciális munkavállalók lehetnének. A közfoglalkoztatottak „visszavezetése” az elsődleges munkaerőpiacra fokozottan előtérbe került. Ennek köszönhetően, a Gyomaendrődi járás területén az esztendő első hét hónapjában már több mint 180 személy került ki a közfoglalkoztatás rendszeréből. Közülük 102 személy pedig az elsődleges munkaerőpiacon, a versenyszférában helyezkedett el.
A foglalkoztatási osztály a leendő munkavállalók számára tanácsokat ad, de segít az önéletrajzok elkészítésében is. Ugyanakkor igyekeznek feltárni minden munkavállalást akadályozó tényezőt, hogy ezekre sikerüljön megoldást találni. Nagy előnyt jelent, hogy a képzések ingyenesek és akár helyben is végezhetők. A munkaadók számára kedvező bér- és járulék támogatási konstrukciók segítik az ügyfelek munkába állítását.