Fontos tudnivalók a szarvasmarhatartóknak
2018. szeptember 06. 14:29

Január 1-jétől a termeléshez kötött, átmeneti anyatehéntartás támogatás igénybevételét szabályozó rendelet szerint már nem szükséges csatolni a benyújtandó dokumentumok mellékleteként, a szarvasmarha állomány hármas mentes státuszát igazoló hatósági állatorvosi igazolást.

Viszont a kérelem benyújtásának továbbra is feltétele az állatállomány gümőkor-, brucellózis- és leukózismentes állapota, így a hármas mentességnek a támogatási kérelem benyújtásakor továbbra is fenn kell állnia.

Ezt, a rendelet értelmében a hatósági állatorvos vagy a járási főállatorvos, vagyis az illetékes járási hivatal igazolja a támogatást megítélő hatóság megkeresésére. Amennyiben a kérelem benyújtása időpontjára vonatkozóan ezt a hármas mentes állapotot a járási hivatal nem tudja igazolni, a kérelmet a hatóság elutasítja.

Felhívjuk az állattartók figyelmét, hogy a szarvasmarha állomány előírt ellenőrző vizsgálatait, különös tekintettel az éves TBC vizsgálatokra, időben végeztessék el az állatorvosukkal. A támogatási igényük kedvező elbírálása érdekében, a jövőben legyenek figyelemmel arra, hogy a kérelem benyújtásának napjára vonatkozóan a hármas mentes állapotot az illetékes járási hivatal igazolni tudja.