Folyamatos a parlagfű elleni védekezés ellenőrzése
2019. augusztus 07. 15:00

A szakemberek a Gyomaendrődi járás területén is folyamatosan ellenőrzik a parlagfű elleni védekezési kötelezettség teljesítését.
A hatályos jogi szabályozás értelmében a föld tulajdonosa, használója egész évben köteles a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig fenntartani.
A helyszíni ellenőrzés elvégzése belterületen a jegyző, külterületen pedig a járási hivatalok feladata. A törvényi kötelezettséget elmulasztó földhasználókkal szemben – a felvett jegyzőkönyv alapján – a növényvédelmi hatóság jár el, és szabja ki a bírságot, amelynek mértéke a terület nagyságától és a fertőzöttség szintjétől függ. Összege akár az 5 millió forintot is elérheti.

A járásban parlagfű fertőzöttséggel kapcsolatosan idén eddig ötvenkét lakossági bejelentés érkezett, nyolc esetben pedig a hivatal derített fel gyomnövénnyel fertőzött területet. Ebből huszonegy esetben kellett intézkedniük az ellenőröknek, a többi földterület használója időközben kiirtotta a parlagfüvet az általa művelt területen.
A parlagfű-mentesítés nemcsak a gyomnövény mezőgazdasági, nemzetgazdasági kártétele miatt fontos, hanem azért is, mert pollenje a lakosság mintegy 20 százalékánál allergiát okoz.