Az ügyfélkapu nyújtotta lehetőségekről tájékoztatták a diákokat
2019. február 19. 08:00

Dr. Smiri Sándor, a Gyomaendrődi Járási Hivatal hivatalvezető-helyettese és a járási hivatal Kormányablak Osztályának vezetője a közelmúltban a gyomaendrődi Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakközépiskolában tartott előadást az alma mater diákjainak az ügyfélkapu nyújtotta lehetőségekről.

Előadásában elmondta, hogy elsősorban személyesen, a kormányablakokban és a NAV ügyfélszolgálatain van lehetőség ügyfélkapu nyitására, de ez megoldható az új típusú, elektronikus tároló elemmel rendelkező személyazonosító igazolvány segítségével személyes megjelenés nélkül, interneten keresztül is.
Azt is kiemelte, hogy érvényes személyazonosító okmány mellett működő e-mail címre is szükség van az ügyfélkapu létrehozásához, és hangsúlyozta, hogy az ügyfélkapu teljesen ingyenes.

Az ügyfélkapu felhasználási lehetőségei kapcsán a https://szuf.magyarorszag.hu honlapot mutatta be részletesen. A fent nevezett felületen – aktív ügyfélkapu birtokában – az ügyfelek akár az okostelefonuk segítségével foglalhatnak időpontot kormányablakokba, lekérdezhetnek járművekről egyes adatokat, kezdeményezhetik az első sikeres nyelvvizsgájuk díjához nyújtott támogatás iránti eljárást, felvételire jelentkezhetnek, teljesítethetik személyijövedelemadó-bevallásukat, ellenőrizhetik a TAJ-nyilvántartással kapcsolatban a biztosítotti jogviszonyukat, lekérdezhetnek tulajdoni lap másolatot, igényelhetnek erkölcsi bizonyítványt, de benyújthatnak anyakönyvi kivonat iránti kérelmet és még számos más ügytípust is intézhetnek.