Az első gyomaendrődi e-Papír küldemény
2018. március 08. 14:00

Március 1. napján megérkezett a Gyomaendrődi Járási Hivatalhoz az első e-Papír segítségével benyújtott ügyfélkérelem. A Dévaványai Kormányablak ügyintézőjére szignált, gépjármű tulajdonjog változás bejelentésével kapcsolatos, elektronikus úton benyújtott beadvány az első példája annak, hogy az ügyfelek már a gyakorlatban is igénybe veszik a környezetkímélő, papírtakarékos és gyors elektronikus ügyintézés ezen új vívmányát.
A 2018. január 1. napjával indult e-Papír elnevezésű intézmény egy ingyenes, hitelesített üzenetküldő alkalmazás, amely internetkapcsolaton keresztül, elektronikus úton összeköti az Ügyfélkapuval rendelkező ügyfeleket a szolgáltatáshoz csatlakozott intézményekkel - így a járási hivatalokkal is. A szolgáltatás ügyfélkapus azonosítást követően lehetővé teszi az ügyfeleknek, hogy az elektronikus ügyintézést biztosító szervekhez szabad szöveges beadványt terjesszenek elő, ha a beadvány elektronikus úton történő előterjesztését a jogszabály nem zárja ki, és a beadvány elektronikus úton történő előterjesztésére jogszabály további formai követelményt nem állapít meg. Az e-Papír szolgáltatás keretében előterjesztett beadványhoz a szolgáltató által meghatározott formátumban a szolgáltató által meghatározott méretkorláton belül melléklet is csatolható.
 
Az e-Papír szolgáltatást az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól 2015. évi CCXXII. törvény, valamint az elektronikus ügyintézés részletszabályairól szóló 451/2016. (XII. 19.) Korm. rendelet nevesíti.
 
Az e-Papír felület a https://epapir.gov.hu/ oldalon érhető el.