Állami támogatás jár az állattartóknak
2020. január 09. 17:00

Idén is lehetőségük van az állattartóknak állami támogatás igénybevételére egyes állatbetegségek leküzdésével, megelőzésével kapcsolatban.

A támogatás során az állam bizonyos keretek között átvállalja és kifizeti az állattartó helyett az állategészségügyi szolgáltatás (állatorvos munkadíja), a gyógyszerköltség, a laboratóriumi vizsgálati díj nettó összegét, így az állattartóknak csak a költségek ÁFA tartalmát kell megfizetniük.
A támogatást (amelyet a bevezetést követően a szabályozó rendelet száma alapján „148-as támogatásnak” nevez a köznyelv) a Járási Hivatalok által meghozott határozat alapján, mindig az adott, éppen folyamatban lévő évre vonatkozóan lehet igényelni.
A jogosultságot megítélő határozatot a hivatal az állattartó kérelmére hozza meg. A kérelmet a NÉBIH honlapján (https://portal.nebih.gov.hu) elérhető nyomtatvány kitöltésével lehet a hivatalnak benyújtani.
Felhívjuk az állattartók figyelmét, hogy a gyorsabb ügyintézés és a költségek csökkentése érdekében a NÉBIH a jogosultságot megítélő eljárás tekintetében elektronikus ügykezelési rendszert vezetett be.
Ennek köszönhető, hogy az adott évre vonatkozó jogosultságot már a megelőző év decemberében is meg lehet igényelni, de további előnyként jelentkezik az eljárás gyors és zökkenőmentes lefolytatása. 2020. évre vonatkozóan a Gyomaendrődi Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztályához eddig már 98 db állami támogatás iránti kérelem érkezett be és került feldolgozásra.
Az eljárások gyors és zökkenőmentes lefolytatásához azonban szükséges a kérelem-nyomtatványok pontos és hiánytalan kitöltése, a megfelelő helyen a kérelmező aláírásának megléte. Amennyiben a kérelem adattartalma hiányos, vagy valamelyik adata nem olvasható, a hatóságnak hiánypótlási felhívást kell kiadnia, súlyosabb hiba vagy hiányosság esetén pedig a kérelmet el kell utasítania. Ebben az esetben az állattartó késedelmesen juthat a kért támogatáshoz, illetve el is eshet egy-egy állategészségügyi szolgáltatás megtérítésének lehetőségétől.