Folyamatos ellenőrzések a fogyasztók védelme érdekében
2018. augusztus 22. 13:41

A Békés Megyei Kormányhivatal Békési Járási Hivatala fogyasztóvédelmi hatáskörében eljárva, az előző évhez hasonlóan, idén is folyamatosan ellenőrzi a kereskedelmi és a vendéglátóipari egységeket.
A hatóság elsősorban a jogszabályoknak megfelelő ártájékoztatást, árfelszámítást, illetve a megtévesztő kereskedelmi gyakorlatok kiszűrését ellenőrzi. Ilyen megtévesztő gyakorlat lehet például a szűk mérés – ideértve a csomagolóanyag belemérését, az italmérést –, a hamis számolás vagy a megtévesztő tájékoztatás.

A fogyasztóvédelmi hatóság a dohányboltok és az alkoholtartalmú italokat értékesítő kereskedők ellenőrzése során kiemelt figyelmet szentel a fiatalkorúak alkoholtartalmú itallal és/vagy dohánytermékkel történő kiszolgálásának ellenőrzésére. Mint ismeretes, jogszabály mondja ki az alkoholtartalmú italok és a dohánytermékek gyermek- és fiatalkorúak részére történő kiszolgálásának és értékesítésének tilalmát. Ezen korlátozások érvényesítése érdekében a vállalkozás vagy annak képviselője, kétség esetén felhívja a fogyasztót életkorának hitelt érdemlő igazolására. Az életkor megfelelő igazolásának hiányában a termék értékesítését, illetve kiszolgálását meg kell tagadni.

Fontos, hogy az alkoholtartalmú termékeket, illetve dohányárut forgalmazó kereskedők naprakészek legyenek az irányadó jogszabályi rendelkezésekkel. Kiváltképpen az árfeltüntetés, árfelszámítás, szavatosság, jótállás, a fiatalkorúak alkoholtartalmú itallal és/vagy dohánytermékkel történő kiszolgálása, valamint a panaszkezelés szabályaival.