A Békési Járási Hivatalban is átadták a NAV ügyfélszolgálatát
2018. február 01. 10:23

A Békési Járási Hivatalban is átadták a NAV ügyfélszolgálatát
2018. január 31-én ünnepélyes keretek között átadták a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ügyfélszolgálati munkaállomását, a Békés Megyei Kormányhivatal Békési Járási Hivatal Kormányablak Osztályán.
Az adóigazgatási rendszer megújításáról szóló 1902/2015. Kormányhatározattal megindult a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hatékonyabb működése, az adminisztrációs terhek csökkentése, valamint az ügyfélbarát adóigazgatási rendszer megteremtésének irányába mutató folyamat. Ennek részeként született meg az a kormányzati szándék, hogy egyes adóügyi ügyfélszolgálati tevékenységek ellátása a kormányablakokban történhessen.  

Az átadón részt vett Dankó Béla országgyűlési képviselő, dr. Takács Árpád a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott, dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatalt főigazgatója, dr. Kovács Tamás a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságának igazgatója, Izsó Gábor polgármester és dr. Kállai-Csarnai Judit hivatalvezető.

„Megint történik itt valami. Azt már megszokhattuk, hogy Békésen mindig történik valami” – kezdte ünnepi beszédét dr. Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott. „Ha visszatekintünk a közigazgatási reformokra, világosan látjuk a fejlődést. 2014 a változás éve, 2015 a paradigmaváltás éve, 2016 a megújulás éve, 2017 az egyenszilárdság éve, amikor megszilárdult a mai modell, és a kormányhivatal betölti társadalmi rendeltetését” – tette hozzá a Kormánymegbízott. Beszédében kiemelte, hogy a kormányhivatalnak is át kellett lépnie saját árnyékát. Azt az árnyékot, amelyet a közvélekedés is úgy aposztrofált, mint szükséges rossz. Tehát ki kellett lépnie a hagyományos engedélyező, tiltó, ellenőrző és büntető szerepéből. A kormányhivatal tehát nem szükséges rossz ma már, hanem ellenkezőleg. Szükséges jó, amelynek küldetése van. Ennek a küldetésnek a lényege pedig a társadalomszervező funkcióban keresendő.

Dr. Kovács Tamás
 a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságának igazgatója ünnepi beszédében elmondta, a Nemzeti Adó és Vámhivatal célja egy szolgáltató, az ügyfeleket segítő, támogató jellegű működés. Egy szolgáltató adóhivatal, amely jól beilleszthető a kormányablakok rendszerébe. 
Az igazgató kitért az elektronikus SZJA és az elektronikus jövedelemadó bevallás adta lehetőségekre, valamint arra, hogy kapcsolatfelvételre került sor közép- és felsőoktatási intézményekkel, azzal a céllal, hogy az adótudatosságot, az adóval kapcsolatos alapkötelezettséget minél szélesebb körben megismertessék. Mindezek mellet beszédében kiemelte, hogy az állampolgárok, - így a Békési Járásban élők - több mint 85 ügykörben jogosultak eljárni – mint például az igazolások kiadása, adókártya intézése, egészségügyi szolgáltatási járulékkal kapcsolatos ügyek, bevallások, beadványok átvétele, adóbevallás javítása.

Dankó Béla
 országgyűlési képviselő átadóbeszédében kiemelte, fontos vállalása volt Magyarország Kormányának, hogy szolgáltató jellegű államot kíván létrehozni. Ennek a változásnak a pozitív eredményét a Békési járásban élő több mint harminchétezer állampolgár már érezheti. A ma átadásra került NAV ügyfélszolgálat nagyban megkönnyíti az itt élők mindennapjait, hiszen nem kell más városba elutazniuk, helyben megoldhatják ügyeiket.
Beszédében kihangsúlyozta, hogy a mai naptól újabb szolgáltatás érhető el a járásban élők számára, amelynek csak pozitív hozadéka lehet, hiszen a cél az, hogy minden polgár elégedetten távozzon, és segítséget kapjon mindennapi ügyeinek elintézéséhez.

Az ünnepi rendezvényt követően dr. Kovács Tamás a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságának igazgatója ajándékcsomaggal köszöntötte a soron következő ügyfelet. Karancsi Katalin elmondta, személyes okmányaival kapcsolatos ügyintézésre érkezett a kormányablakba, de ha már itt volt, az adózással kapcsolatos általános kérdéseit is feltette, amelyekre szintén választ kapott.