Újabb támogatás a családoknak: bővül a CSOK
2018. november 30. 14:00

December 1-jével módosul a családi otthonteremtési kedvezményt szabályozó rendelet, közismert nevén: a CSOK-rendelet, ami így újabb családoknak biztosít jelentős segítséget. A módosítás lényege, hogy immáron a kétgyermekes családok számára is elérhetővé válik a kedvezményes, maximum 10 millió forint összegű lakáshitel, míg a három- vagy többgyermekes családok esetében az otthonteremtési kamattámogatással érintett kölcsön összege a korábbi 10 millió forintról 15 millióra emelkedhet.
A vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatások nem változtak, azonban a kormány a CSOK-rendelet rövid, de annál tartalmasabb módosításával az új lakást építők, illetve vásárlók körének kibővítését, kedvezőbb helyzetbe hozását segíti elő.
A kedvezményes hitelösszeg növelése a háromgyermekes családok esetében, illetve a kétgyermekeseknél a 10 millió forintos támogatott hitel lehetőségének megteremtése az olyan családok számára is megoldást jelenthet, akik eddig a piaci kamatokkal nem tudtak hozzájutni a lakáshitelhez.

A támogatott hitelek engedélyezésekor a bankok ugyanúgy vizsgálják az igénylők hitelképességét, mint eddig, viszont a (maximum 25 év futamidejű) fix és kedvezményes kamatozású hitelek törlesztő részlete várhatóan alacsonyabb lesz, mint a piaci alapon nyújtott hitelek törlesztője. Ennek okán a bankok hitelbírálata során újabb igénylők is hitelhez juthatnak.