Társadalmi halőri vizsga
2017. augusztus 04. 09:32

Társadalmi halőri vizsga
Békés Megyei Kormányhivatal Békéscsabai Járási Hivatala a Körös-vidéki Horgász Egyesületek Szövetségével együttműködve 2017. július 14-én társadalmi halőr jelöltek részére felkészítő tanfolyamot tartott, amelyet 2017. július 21-én társadalmi halőri vizsga követett. A jogszabály-, valamint halfauna ismeretből álló vizsgát az arra jelentkezett 23 fő sikeresen teljesítette.
Ki a társadalmi halőr?
A halgazdálkodásra jogosult kérelmére – ha a halászati őrzés és a halállomány-védelem biztosítása érdekében indokolt – a halgazdálkodási hatóság az illetékességi területén társadalmi halőröket bíz meg.

Társadalmi halőr az a büntetlen előéletű személy lehet, aki a működési helye szerinti halgazdálkodási hatóságnál díj ellenében halászati őri vizsgát és a vonatkozó rendeletben meghatározott esküt tett, valamint a halgazdálkodási hatóság által kiadott szolgálati igazolvánnyal és az igazolvánnyal azonos sorszámú szolgálati naplóval rendelkezik.

Mire jogosult a társadalmi halőr?

a) a halfogásra jogosító okmányok ellenőrzésére,

b) halászati, horgászati jogsértés gyanúja esetén a halfogásra jogosító okmányok visszatartására a halászati őrnek történő átadásáig, illetve bűncselekmény vagy szabálysértés gyanúja esetén a halfogásra jogosító okmányok visszatartására a halászati őr vagy a rendőrség megérkezéséig,

c) a kifogott hal fajának, méretének, tömegének ellenőrzésére, valamint halászati, horgászati jogsértés gyanúja esetén

- a hal visszatartására a halászati őr megérkezéséig, vagy
-a hal visszaengedésére.