Mire kell figyelni a megváltozott munkaképességűeknek?
2019. március 01. 09:44

A megváltozott munkaképességű személyek ellátása a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján „rehabilitációs ellátás” vagy „rokkantsági ellátás” lehet. Ahhoz, hogy az ellátás folyósítása folyamatos legyen, a lenti szabályokat mindenképp be kell tartani.

A rehabilitációs ellátás folyósításának egyik feltétele az ügyfél részéről az együttműködési kötelezettség teljesítése. A rehabilitációs hatóság feladata az, hogy a meghatározott támogatási formák – mint például: bér és képzési támogatások –, illetve támogatott szolgáltatások biztosításával segítse az ellátásban részesülő személy rehabilitációját, versenyszférába történő irányítását.

Fontos tudni, hogy a rehabilitációs ellátásban részesülő személy a határozat közlésétől számított 10 napon belülfel kell keresse a rehabilitációs hatóság ügyintézőjét az együttműködési kötelezettség teljesítése és a rehabilitációs terv elkészítése érdekében. Ezt követően az ügyfélnek a rehabilitációs hatóságnál 6 havonta kell megjelennie.
Az együttműködési kötelezettségek betartása különösen fontos, ugyanis a szabályok megszegése esetén a rehabilitációs pénzbeli ellátás folyósítását 3 hónap időtartamra fel kell függeszteni, ismételt mulasztás esetén pedig meg kell szüntetni.