Kedvező szabályok a nyugdíjba vonulóknak
2019. január 04. 10:24

Kedvező szabályok a nyugdíjba vonulóknak
Januártól az 1955-ben született, 64. életévüket betöltő személyek vehetik igénybe az öregségi nyugdíjat, ugyanakkor öregségi teljes nyugdíjra életkoruktól függetlenül változatlanul jogosultak azok a nők is, akik legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkeznek.
Már júliusban egyszerűbb lett a nyugdíjba vonulás, ugyanis nem kell megszüntetni a munkaviszonyt, megbízási jogviszonyt a nyugdíj igénybevételéhez, januártól pedig újabb kedvező szabályok léptek életbe.

A munkaviszonyban álló nyugdíjasoknak keresetük után nem kell megfizetniük a természetbeni egészségbiztosítási járulékot és a nyugdíjjárulékot, csupán a 15 százalékos mértékű személyi jövedelemadót vonják a munkabérükből. A kedvezmény, jelentős, hiszen a biztosítottak által más esetben fizetendő természetbeni egészségbiztosítási járulék 4, a nyugdíjjárulék pedig 10 százalékos mértékű. Ez a nyugdíjas munkavállalók számára azt jelenti, hogy például 200 ezer forint havi munkabér esetén havonta 28 ezer forint plusz jövedelemhez juthatnak.

A módosítás azt is eredményezi, hogy a nők kedvezményes nyugdíjának folyósítása – munkaviszonyban történő foglalkoztatás esetén – nem függ az elért kereset összegétől, magasabb jövedelem esetén sem kell az ellátás folyósítását szüneteltetni.
A munkáltatók terhe is tovább csökken, hiszen az öregségi nyugdíjast munkaviszony keretében foglalkoztatóknak a nyugdíjas munkabére után nem kell szociális hozzájárulási adót fizetniük, így ez jelentős megtakarítás a vállalkozások számára.

A nyugdíjba vonuláshoz rendszeresített igénybejelentő lap letölthető és kitölthető formátumban megtalálható a Magyar Államkincstár honlapján: http://nyugdijbiztositas.tcs.allamkincstar.gov.hu/hu/.