Az ápolási díj és a GYOD időtartama is biztosítási időnek számít a megváltozott munkaképességű személyeknek
2019. január 27. 15:00

Idéntől a rehabilitációs és rokkantsági ellátást igénylő személyek részére az ápolási díj és a gyermekek otthongondozási díja (GYOD) folyósításának időtartama is beszámít a biztosítási időbe.
Azon megváltozott munkaképességű személyek, akiknek biztosítási ideje – a korábbi kérelem benyújtásakor – az ápolási díj nélkül nem érte el a jogszabály szerinti minimális mértéket, új igényt terjeszthetnek elő. A kérelem benyújtása esetén az ápolási díj folyósításának tényét a megállapító határozattal lehet igazolni.

Fontos tudni azt is, hogy idén januártól a megváltozott munkaképességű személyek a megszűnt „Rehabilitációs kártya” helyett az ellátás megállapítása során keletkezett „Összefoglaló véleményt”, vagy az ellátást megállapító határozatot kell benyújtsák a munkáltatónak. A munkáltatók ugyanis a munkavállalóik után a szociális hozzájárulási adóból részkedvezményt vehetnek igénybe. Ennek mértéke az adóalap (vagyis a munkabér) – de legfeljebb a minimálbér kétszeresének – 19,5 százaléka. A kedvezmény tehát jelentős, hiszen például 298 ezer forint összegű munkabér esetén 58 ezer 110 forint.

Azon ügyfelek, akiknek a kivételes rokkantsági ellátás iránti kérelmét tavaly kerethiány miatt elutasították, idén újból benyújthatják a kérelmüket.