Amit az orvosi szakvélemények felhasználhatóságáról tudni kell
2019. november 22. 13:00

A megváltozott munkaképesség megállapításáról a rehabilitációs szerv komplex vizsgálaton dönt. Ezen eljárás keretében orvos szakértő, foglalkoztatási rehabilitációs és szociális szakértő vizsgálja az ügyfél egészségi állapotát és egyéb körülményeit.

A vizsgálatról minden esetben orvosi szakvélemény készül, amelyet több ellátás igényléséhez is fel lehet használni. A leggyakrabban kérelmezett ellátásforma az emelt összegű családi pótlék, a rokkantsági járadék, az árvaellátás, az özvegyi nyugdíj, és az aktív korúak ellátása.

A vizsgálat keretében készített orvosi szakvélemény alapján is sokan igényelnek parkolási igazolványt a járási hivataltól. Az orvos szakértő ebben az esetben a közlekedőképességet vizsgálja. Ha a szakértő súlyos mozgáskorlátozottságot állapít meg, a szakvélemény felhasználható gépjárműadó-mentesség, lakás akadálymentesítés és mozgáskorlátozottak gépjárműszerzése támogatása ügyében is.

Fontos, hogy a mozgásszervi okból fogyatékossági támogatásban részesülő igénylők a kérelem benyújtásakor szakvéleményüket csatolják. A végleges szakvéleménnyel rendelkező, közlekedési kedvezményt igénylők esetében nem szükséges újabb felülvizsgálat.
Egy éven belül csak akkor lehet újabb közlekedőképességet érintő kérelmet benyújtani, ha a kezelőorvos igazolja, hogy az elutasítás óta a kérelmező egészségi állapota rosszabbodott.