Amit a magasabb összegű családtámogatási ellátásokról tudni kell
2019. február 01. 08:00

A tartósan beteg, súlyosan fogyatékos gyermekre tekintettel a családi pótlék magasabb összegben, a gyermekgondozást segítő ellátás pedig hosszabb időtartamra folyósítható.
A magasabb összegű ellátás folyósítása az orvosi igazolás benyújtásától, de legkorábban a benyújtást megelőző második hónaptól állapítható meg. Összege jelenleg havi 23 ezer 300 forint, a gyermeküket egyedülállóként nevelők esetében havi 25 ezer 900 forint gyermekenként.

A magasabb összegű családi pótlékban részesülő szülőnek – illetve annak a tartósan beteg, súlyosan fogyatékos gyermeknek, aki után magasabb összegű pótlékot megállapítják – utazási kedvezményre való jogosultságot igazoló hatósági igazolvány is jár. A kedvezmény mértéke helyi viszonylatban 100 százalék, helyközi viszonylatban 90 százalék a tartósan beteg személy és egy kísérője részére.

A gyermekgondozást segítő ellátás (GYES) a tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek 10 életévének betöltéséig jár. Fontos tudni, hogy a GYES mellett a gyermek féléves korától kezdődően korlátlanul lehet munkát vállalni.