A munkabalesetek áldozataira emlékeztek Békéscsabán
2019. április 30. 16:00

A munkabalesetben elhunyt, valamint megrokkant munkavállalók emléknapja alkalmából rendeztek nyílt napot a közelmúltban Békéscsabán. Sima Ferenc, a Pénzügyminisztérium osztályvezetője a megelőzés fontosságát hangsúlyozta a rendezvényen.
A megemlékezéssel egybekötött nyílt nap elsődleges célja az volt, hogy felhívja a nyilvánosság és a dolgozók figyelmét a munkabiztonság és a munkahelyi balesetek megelőzésének fontosságára.

Szabó Viktor
, a Békéscsabai Járási Hivatal vezető-helyettese rendkívül fontosnak nevezte, hogy a munkaadók a munkavédelmi szabályok betartása mellett mindent megtegyenek a munkavállalók életének és testi épségének védelme és biztonsága érdekében.
A rendezvényen elhangzott: tavaly hazánkban 79-en, egy évvel korábban szintén ugyanennyien, míg 2016-ban 80-an vesztették életüket munkabalesetben. 2018-ban közel 24 ezer munkavállaló szenvedett sérülést. Hazánkban naponta átlagosan 65 ember sérül meg a munkahelyén, minden második napon történik súlyos munkabaleset, és minden ötödik napon meghal valaki munkabalesetben.

Sima Ferenc, a Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztály Munkabiztonsági Osztályának vezetője az egyes ágazatokat górcső alá véve statisztikai adatokkal szemléltette, hogy a munkáltatóknál feltárt egy-egy hiányosság milyen veszélyekkel, következményekkel járhat.

Dobókői György
főosztályvezető a „Békés Megyei Munkahelyek Biztonságáért” munkacsoport tevékenységének mutatta be. Varga István a MUVAPI Kft. ügyvezető igazgatója előadásában a prevenció fontosságát hangsúlyozta, míg Vandlik-Katola Zoltán, a Békéscsabai Járási Hivatal munkavédelmi és munkaügyi osztálya vezetője „Jogbiztonság a munkaviszonyban” elnevezéssel tartott előadást.
A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székhelyén megjelenteket Bődi János, a kamara általános alelnöke is köszöntötte.